Foto: Think
Foto: ThinkVis mer

Think: Endelig kommer de!

Så var det slutt på produksjonen i Norge. Think lages nå på Valmet-fabrikken i Finland.

De fleste har sannsynligvis aldri hørt om Uusikaupunki (Nystad på svensk), en by i Finland. Men det er her Valmet produserer Think City, norsk bilindustris fugl føniks, som nå altså bygges i vårt naboland i øst. Valmet er en del av Metso-gruppen (gruvedrift, konstruksjon, energi og papir).

Saab, Lada, Porsche...

Gjennom sin 40-årige eksistens har bedriften produsert over 100.000 biler for diverse produsenter; fra Saab 900 cabriolet via Talbot Horizon og Solara, Lada Samara og Opel Calibra - til dagens Porsche Cayman og Boxster.

Strøm i vinden

Men miljøvindene blåser også gjennom de finske skogene og nå er det elbiler og ladbare hybrider som står på programmet. Fra neste år vil den luksuriøse hybriden Fisker Karma (les om den her), produseres i den finske fabrikken som for øvrig lager den elektriske golfbilen Garia.

2.300 kunder venter

I sommer løsnet det endelig med finansiering på plass og inngåelse av avtale med Valmet Automotive. Og nå er altså omsider produksjonen igang igjen. Det er gode nyheter både for Think og for de kundene som hadde plassert ordre hos bilprodusenten. Ifølge Think er ordrereserven på 2.300 biler, og første prioritet er naturligvis å levere til disse.

Har tatt lang tid

Historien bak Think er lang og turbulent fra starten som PIVCO i 1991, og mye tyder på at Think City, produsentens foreløpig eneste modell, kommer vel sent ut på markedet - i løpet av de neste par-tre årene kommer en rekke bilprodusenter til å lansere moderne elbiler. Think City selges foreløpig i utvalgte markeder som Norge, Østerrike, Danmark, Nederland, Spania, Sverige og Sveits. Imidlertid hevder selskapet at de mottar stadig større interesse fra europeiske flåtekunder, kraftselskaper og lokale administrative enheter som kommuner, som støttes av nasjonale insentiver. Think er også underleverandør av elektriske drivlinjesystemer, noe som kan vise seg å være en strategisk god posisjonering.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra Valmet-fabrikken i Uusikaupunki Foto: Think
Fra Valmet-fabrikken i Uusikaupunki Foto: Think Vis mer