Testkjørt: Mitsubishi Lancer Evolution X

Mitsubishi kan levere dobbelkløtsj-kasse til sin nye Evo. Sammen med 280 hestekrefter og avansert firehjulsdrift er dette kult på testbane.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi har vært i Japan og testkjørt den nye verstingen til Mitsubishi. Evolution-rekka har nå kommet til nummer ti, og ikke overraskende er dette også en hissig vogn. Lancer Evolution ser nå råere ut enn noen gang, og designet har blitt betydelig bedre enn det har vært. Tidligere var dette av de største negative sidene ved denne typen biler, og særlig Subaru WRX Sti har virkelig sett grusom ut. Lancer har vært hakket bedre, men først nå synes vi bilen faktisk også har blitt tøff å se på.

Se video fra testbanen nederst i artikkelen.

Motor

image: Testkjørt: Mitsubishi Lancer Evolution X

Testkjørt: Mitsubishi Lancer Evolution X

  1. Store bilder
image: Testkjørt: Mitsubishi Lancer Evolution X
image: Testkjørt: Mitsubishi Lancer Evolution X


At denne bilen er så grom er selvsagt mye takket være motoren. Det er en ny firesylindret turbomotor med 2-liters slagvolum og 280 hestekrefter ved 6.500 omdreininger. Det høres kanskje ikke så voldsomt ut, men motoren oppfattes som skikkelig frisk i frasparket. Bunndraget er heller ikke så ille siden maksimalt dreiemoment ligger på 3.500 omdreininger. Da har du råe 422 newtonmeter - noe som er 211 newtonmeter per liter slagvolum. Det er et forhold mellom slagvolum og dreiemoment som til og med overgår nye Porsche 911 GT2. Porschen har "bare" 189 newtonmeter per liter slagvolum. Med andre ord, her er det mye pepper for de som liker hardkjøring.

Elegant nok er verken 0 til 100 eller toppfart oppgitt i papirene fra Mitsubishi.

Har du råd til et råskinn? Sjekk bilfinansieringskalkulatoren

Avansert firehjulsdrift

Denne bilen har et firehjulstrekk som savner likeverdige konkurrenter. Mitsubishi kaller sitt system for S-AWC (Super all wheel control). Senterdifferensialen består av en hydraulisk flerplatekløtsj som sørger for fordeling av krefter foran og bak. I tillegg har den AYC (Active Yaw Control) som fordeler kreftene mellom bakhjulene basert på en rekke parametre som rattutslag, g-krefter og gasspådrag. Man kan også velge kjøreprogram for asfalt, grus eller snø. Bilen har også elektronisk antiskrens.

Dobbelkløtsj

En stor nyhet hos Mitsubishi er at Evolution X er utstyrt med en dobbelkløtsj girkasse med seks gir. Som navnet tilsier er det lokalisert tre gir på hver kløtsj, og sjaltingene er virkelig kjappe. Du får heller ingen momentstopp, og akselerasjonen opprettholdes gjennom girskiftene. Den girkassen krever selvsagt ikke kløtsjpedal, og du kan velge om du vil kjøre i automatisk eller manuell modus. I tillegg finnes det tre sjaltemønstre - normal, sport og supersport. Denne girkassa er også bra for bensinforbruket.

I forhold til IX er X forbedret på en rekke punkter. Tyngdepunktet er senket, motoren er lettere, batteriet er flyttet bak i bilen (bedre vektfordeling), overhengene er mindre, akselavstanden er lengre, bredere sporvidde og den er nå også utstyrt med dekk i dimensjonen 245/40-18.

Banekjøring

Vi fikk Evolution X til disposisjon på en testbane, og kjøringen ble deretter. Vi fikk ikke kjørt noe særlig "normalt" på landevei, slik at inntrykkene stammer fra en slalomløype og på et vått skrenseområde.

Det er uvant å ikke kontrollere kløtsjen selv på en slik bil. Til nå har disse rallyspirene kun vært tilgjengelig med manuell kasse, og det har vært en fryd å kontrollere kløtsjen selv når man skal ta ut alt. Dobbelkløtsjen fungerer uansett bra, og i automatfunksjon merker man knapt at den girer. Man ser bare at turtelleren plasserer seg forskjellig etter hvordan gassen brukes. Velger man å gire manuelt gjør man det med hendler bak rattet.

Denne bilen er en hardhaus å kjøre med. Motoreffekten er en ting, men alle egenskapene i tillegg til det er også av det tøffe slaget. Harde bøtteseter, presis styring, hardt chassisoppsett og gnistrende kjøreegenskaper gjør at muskulaturen i overkroppen virkelig får gjennomgå.

Prisen på bilen er ikke fastsatt, men den kommer til Norge august 2008.

I videoen under får dere et visst inntrykk av hvordan dette arter seg, særlig hvor ekstremt ubehagelig det er å filme fra baksete når en "hyggelig" kollega skal bevise hvor hardt han kan kjøre.

Film (wmv 6 310 kB)


Her finner du flere videoer fra DinSide Motors arkiv

Her finner du mer Mitsubishi-stoff:

  • Tester
  • Nyheter
  • Nybillanseringer
  • Spionbilder  • Lyst til å diskutere?

    Besøk vårt debattforum!