SpeedTracker har mange og interessante visninger.  Foto: Skjermdump
SpeedTracker har mange og interessante visninger. Foto: SkjermdumpVis mer

Testet: SpeedTracker logger turen

Lurer du på hvor du har vært, og hva du gjorde der? Denne gir deg svaret.

DinSide Motor er ofte ute på farten, både i inn- og utland. Etter å ha kjørt biler på ukjente steder har vi ofte ønsket å se tilbake på kartet hvor vi har kjørt, særlig der hvor kjøreveiene har vist seg som finest, eller av helt andre grunner.

Venn i nøden

Som et midlertidig hjelpemiddel til dette har vi benyttet de ordinære treningsapplikasjonene, som oftest Endomondo. Disse sporer hvor du har løpt eller syklet, eller som i vårt tilfelle - hvor vi har kjørt. Savnet er derimot at disse ikke har et eget valg for bil som aktivitet, forståelig nok, men valget for sykkel har i det minste gjort samme nytten.

Med en app: Test din egen bil

Endelig

Nå har vi endelig funnet en sporingsapplikasjon som er ment for bil, og som har riktig målestokk og resultatgivning for den som kjører bil. Løsningen heter SpeedTracker. Senest i sommer var denne gull verdt, under bilferien. Hver eneste dag ble logget, og vi kan i ettertid se tilbake på hvor vi var, når vi var der, og så videre.

SpeedTracker er laget for å passe til både iPhone og iPad i samme vare. (Fås også til Android og Windows Phone, se debattfeltet nederst.) Har du først kjøpt den, så virker den med andre ord på begge deler. Virkemåten er den samme som på treningsapp'ene, men visningen og resultatene oppgis i en skala som er interessant for en sjåfør, ikke en som bedriver fysisk fostring. Også SpeedTracker benytter telefonens innebygde GPS som det viktigste verktøyet, med de funksjoner dette er i stand til å gi.

Artikkelen fortsetter under annonsen

SpeedTracker må startes manuelt for hver kjøretur, men kan settes til automatisk å gå i pause når du stopper opp, om ønskelig. Men, som bildene viser, SpeedTracker viser så veldig mye mer enn bare hvor du har kjørt, og det er litt av det interessante med den.


Vår kalkulator: Hva er bilen din verdt?


Se skjermbildene:

SpeedTracker har mange og interessante visninger. Foto: Skjermdump


Smarte funksjoner

Testet: SpeedTracker logger turen

Speedometer

Først og fremst har den et stort og lettlest speedometer. Dette kan du selv sette opp til ønsket arbeidsområde, eller som vi sa som barn - hvor mye den skal være oppstilt i. På høyeste hastighet viser den deg helt opp til 1.200 km/t, men det finnes naturligvis mange mer anvendelige trinn å velge blant. Speedometeret har også en digital visning under den analoge visningen. Der finner du også ODO-meteret, som viser hvor langt du har kjørt.

Gjennomsnittsfart/toppfart
I dette speedometeret kan du også få vist frem to andre interessante opplysninger, nemlig gjennomsnittshastigheten for den gitte turen, samt den høyeste hastigheten du har vært oppe i. Disse vises med en prikk for hver av de respektive målingene. Det skal legges til at funksjonen med disse to visningene kan velges bort. Du har uansett informasjonen i et eget felt der hvor all informasjon er samlet.

Gjør det selv: Denne diagnostiserer bilen din

Kompass og koortinater
I venstre øverste hjørne finner du en indikasjon på om du er på vei sør, nord, vest, øst, eller noe midt i mellom disse. Det gjøres enkelt med en eller to bokstaver. I tillegg har du et felt som til enhver tid viser deg koordinatene for der du befinner deg. Dette kan være svært nytting i flere situasjoner, men dersom du kommer et sted hvor det har skjedd en ulykke, så er redningsmannskap glad for å få den eksakte koordinasjonen for hvor ulykken har skjedd. De fleste nyere biler som har en SOS-knapp sender denne koordinasjonen automatisk når du trykker på knappen. Her har du den i det minste manuelt. I et eget felt finner du også høydemåler, som forteller deg hvor høyt du er. Dette virker kanskje ikke interessant, men etter en ferietur kan det være at du ønsker å se hvor høyt et fjellpass ligger, eller annet.

Kjøre/hviletid
I hovedbildet får du også oppgitt tre tider. Det er totaltid siden du startet, deretter er det tiden du har stoppet underveis, og det siste er tiden du har vært i bevegelse. På denne måten kan du altså se totaltid, kjøretid, og hviletiden du har holdt underveis.

SpeedTracker har mange og interessante visninger.  Foto: Skjermdump
SpeedTracker har mange og interessante visninger. Foto: Skjermdump Vis mer

Logg

Når du endelig kommer frem til endestasjon kan du lagre turen du akkurat har kjørt. Den lagres da på dato og tid, i tillegg til at du kan gi den et nytt navn. I denne loggen får du oppgitt total distanse, kjøre/hviletiden, maks- og gjennomsnittshastigheten, og et ruten innplottet i et kart.

Denne loggen kan du også dele, enten ved å sende informasjonen i en av tre forskjellige formater (CSV, KML, eller GPX), eller du kan legge den rett ut på Facebook eller Twitter.

Testet: SpeedTracker logger turen

Kart

På en iPad har du også kartvisning i hovedbildet. Dette er riktig nok skalert til å kunne vises på en fjerdedel av skjermen, men du kan også klikke på det for å få opp fullskjermsvisning. Dette kan du også gjøre i ettertid, når turen er over og logget.
Kartet er for øvrig Apple sin versjon, ikke Google Maps, på godt og vondt. På dette kartet er ruten du har kjørt merket med grønn strek, og start og sluttpunkt har fått hvert sitt flagg.
Kartet kan for øvrig vises i ren kartversjon, eller som satelittbilde, eller en kombinasjon. Alle kartvisninger krever oppkobling.

iPad eller iPhone
Dersom du bruker løsningen på en iPad, så har du i hovedsak det hele fordelt på to skjermbilder. Ett som er ment brukt mens du kjører, og et som er informasjon rundt loggen.
Det er også to rullegardiner i iPad-versjonen, men dette handler mer om innstillinger i forhold til høyde eller breddeformat, km/t eller mph, og så videre. Der kan du også få opp en visning som legger sammen alle enkeltturene i en smekk. Da kan du eksempelvis få lagt sammen all kjøretid du har hatt til sammen på de to ukene du har vært borte, det samme med distanse og gjennomsnittsfarten.

På en iPhone har du flere bilder du må bla deg gjennom for å se samme mengde informasjon. Begge er derimot svært intuitive, og lettleste.

Testet: SpeedTracker logger turen

HUD

En funksjon som antagelig ikke vil finnes veldig interessant med SpeedTracker er en funksjon hvor du kan gjøre den til et head-up display. Dette gjør du enkelt ved å velge funksjonen HUD. Da viser den deg et digitalt speedometer speilvendt. Tanken er da å legge denne på dashbordet og la den speile seg i frontruten, rett fremfor sjåføren. Dette anser vi mer som gimikk enn nytte.

Negativt?
Vi slet litt med et par bugs i starten, men hadde knapt oppdaget disse før SpeedTracker kom med oppdateringer hvor disse var fjernet. Det eneste som henger igjen er at du bør ta deg tid til å vente litt med å starte SpeedTracker etter at du har åpnet den. La den først få oversikt over tilgjengelige satelitter, for dersom du starter den før dette er på plass, så blir den i villrede. Det viser den ved å nekte å telle tiden, noe som naturligvis påvirker sluttresultatet.

Alt i alt er vi svært fornøyd etter en sommer med sporing av ferieturens mange utflukter. Loggen kommer også i fremtiden til å bli fylt med mange morsomme kjøreveier som skal legges på minnet.

Applikasjonen finnes også for Android og Windows 8 operativsystem. Disse har samme funksjoner, men et annet utseende og brukergrensesnitt. Disse er ikke testet.

Se store versjoner av bildene her:

SpeedTracker har mange og interessante visninger. Foto: Skjermdump


.