Testet: Elektronisk kjørebok

For deg som er lei av å skrive kjørebok.

<b>BRUKERGRENSESNITT:</b> På enkelt vis illustrerer den hvor du har vært, og nåt. Foto: Skjermdump
BRUKERGRENSESNITT: På enkelt vis illustrerer den hvor du har vært, og nåt. Foto: Skjermdump Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regnskap er noe herk. I hvert fall alt det arbeidet mye av det medfører, og det er ikke bare regnskapsavdelingen som må slite med tallene. Hver enkelt har sin del av jobben.

Kjørebok er et fenomen fra før i tiden, men henger fortsatt ved oss. På et eller annet vis skal det føres en godkjent logg som forteller hvilke strekninger man har kjørt, når vi har kjørt den, og hvilke utgifter det har medført. Ingen kjørebok, ingen godtgjørelse.

Gjør jobben langt enklere

Autogear har kommet med en ny dings som gjør jobben langt enklere. De har fortsatt AutoGear Connect 1, som utelukkende har benyttet GPS-signaler for sporing av kjørerutene. Nå har de derimot tatt steget et skritt videre. AutoGear Air gjør samme jobben, pluss litt til.

Enheten kobles nå til i bilens OBD-kontakt, også kalt diagnoseporten. AutoGear Air kommuniserer ikke bare gjennom en bevegelsesleser i form av GPS, men også med bilens eget system.

Resultatet blir mer nøyaktig og detaljert, og feilmarginene mindre. I tillegg sender den de registrerte turene automatisk til nettskyen fire ganger i døgnet.

Bilforsikring: Slik dobler du bonusen på halve tiden

Enkelheten selv

SKJØTEKABEL: Dersom det ikke er plass til enheten ved kontakten, så gjør en slankere plugg jobben for at den tykkere enheten kan legges andre steder.  Foto: Fred Magne Skillebæk
SKJØTEKABEL: Dersom det ikke er plass til enheten ved kontakten, så gjør en slankere plugg jobben for at den tykkere enheten kan legges andre steder. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer


Etter at du har montert enheten i bilen kan du glemme den. Først ved neste service er det strengt tatt nødvendig å ta den ut. Dette for at bilverkstedet skal komme til OBD-kontakten. Denne kontakten er stedet der analyseverktøy og annet kobles til for å lese av forskjellige feilmeldinger og annet.

Du trenger ikke engang ta med enheten inn når du skal skrive reiseregning. Det er ingen ting som skal plugges i datamaskinen eller annet. Enheten har nemlig et eget SIM-kort, og sender all informasjon inn til AutoGear.


Det eneste du trenger å gjøre er å logge inn på AutoGears nettsider med et brukernavn og passord. Der ligger alle turene du har kjørt på rekke og rad, og du kan selv velge hvordan de skal sorteres. Siste tur øverst, lengste tur øverst, eller kanskje dyreste tur øverst?

Sjekk selv: Hva er bilen din verdt?

Teller kroner

Ettersom enheten sporer alle kjøreturer fra ende til annen, så legger den også inn alle bomstasjonene automatisk. I AutoGears database ligger alle prisene for bomstasjonene, og disse plottes automatisk inn i den enkelte kjøreturen. Du får med andre ord et fiks ferdig oppsett.

Før du skal levere underlaget til arbeidsgiver, så kan du gå inn på hver enkelt tur og oppgi hvorvidt den var privat eller yrkesreise, eller reise av annen art.

Privatleasing har eksplodert

Du kan også redigere detaljer for hver enkelt tur, eksempelvis ved å korrigere adressen, dersom enheten har vært unøyaktig i lokaliseringen, samt legge til hvorvidt du har hatt med deg passasjerer, dradd tilhenger, eller annet som påvirker størrelsen på godtgjørelsen.

Eksempelvis får du en krone ekstra per passasjer, og du får 85 øre dersom du har med henger som skal betales av oppdragsgiver.

image: Testet: Elektronisk kjørebok

Dette er satser som ligger inne i programvaren til AutoGear, med andre ord noe du ikke trenger tenke på.


Dersom du parkerer i arbeids medfør og denne utgiften skal inn i systemet, så har du et eget felt i skjemaet som gir deg mulighet for å føre disse inn. Husk bare at bilagene må legges ved uansett.

På AutoGear har du også et eget utleggsskjema som du kan benytte for utlegg. Dette inneholder rubrikkene dato, butikk, produkt, formål, beløp og bilagsnummer. Deretter er det bare å fylle inn og legge ved.

Ferdig rapport

Etter at du har valgt alle turer som skal inn i rapporten til arbeidsgiver, og deretter gjort de tillegg eller endringer som må gjøres, så kan du skrive ut en ferdig rapport. Du kan selv velge hvorvidt du skal inkludere bompenger, eller om kilometerstanden skal være med.

image: Testet: Elektronisk kjørebok


Denne rapporten kan du skrive ut, lagre som PDF, eller sende per e-post rett fra nettsiden. Du kan selv administrere faste mottagere av denne eposten. Resultatet blir en glad regnskapsfører, i tillegg til at du har spart mye tid på manuelle løsninger.

I tillegg kan du spare på de elektroniske løsningene så lenge det er påkrevd, eller så lenge du trenger dem. Din egen side på AutoGear lagrer uansett historikken.

Ettersom din profil på AutoGear.no er webbasert er det heller ingen begrensninger hvorvidt du har en pc, Mac, nettbrett, eller smarttelefon. Alt virker.

Vi har rett og slett ikke klart å finne begrensninger i virkemåten, for den gjør det som skal til. Ved et par anledninger har det vært en tur og to som ikke er blitt registrert, men med flere måneders testbruk kan ikke dette sies å være et problem. Du kan uansett gå inn og registrere turer manuelt.

Se flere skjermbilder:

BRUKERGRENSESNITT: På enkelt vis illustrerer den hvor du har vært, og nåt. Foto: Skjermdump


Her er de billigste billånene

Hva koster moroa?

Prisen for AutGear Air er kr. 2.390, inkludert SIM-kort. Deretter påløper et månedlig abonnement på kr. 299. Dette inneholder i praksis «søkke og snøre», og det er ingen bindingstid.

Ønsker du en rimeligere løsning, så selger Soko AS fortsatt AutoGear Connect1. Denne er priset til 1272 kroner, og en månedlig abonnementspris på 149 kroner. Her må du ta jobben med å laste informasjonen over selv.

Etter å ha prøvd Air er vi sikre i vår sak. Det er verdt halvannen hundrings å slippe denne jobben. I tillegg slipper du å måtte gå ut i bilen for å hente dingsen hver gang du skal skrive reiseregning.

Ettersom AutoGear tilfredsstiller alle krav til en offentlig godkjent kjørebok, så skal du heller ikke se bort fra at arbeidsgiver gir deg en slik i hånda og ber deg montere den.

Da kan det være greit å vite at arbeidsgiver har full tilgang til å se hvor du er til enhver tid, eller i ettertid se hvor du har vært til hvilken tid. Vi bare nevner det, så det ikke kommer som en overraskelse.

Av mer positive funksjoner kan det nevnes at dingsen eksempelvis kan brukes til å spore opp bilen, dersom den blir stjålet. Inne i webløsningen finnes det en knapp som forteller deg eksakt hvor bilen din er i nåværende stund. Dette kan være grei informasjon dersom bilen skulle havne på avveie.

Alternativt kan du bruke enheten til å loggføre ferieturer eller annet hvor det kan være morsomt å skrive ut kart, kostnader, eller annet fra turen.

AutoGear Air fungerer uansett utmerket til det den er laget for, så får alt annet bli ren bonus.