TEST: Toyota Land Cruiser GX D-4D aut

Slår vi sammen person- og varebilregistrerte biler er det ingen som selger så godt i den store SUV-klassen som Land Cruiser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: TEST: Toyota Land Cruiser GX D-4D aut
image: TEST: Toyota Land Cruiser GX D-4D aut
image: TEST: Toyota Land Cruiser GX D-4D aut


Selv om mange av de bilene som kunne gitt Land Cruiser konkurranse på varebilstatistikken blir diskvalifisert fordi de ikke klarer målene fastsatt for varebil klasse ll, og dermed ikke slipper unna avgiftene, er det ikke tvil om at Land Cruiser treffer norske forhold godt. Den er riktig størrelse, har sterk dieselmotor, og er en god avveining mellom bruksbil og komfortabel storbil.

Var med

Utviklingen i klassen går mot stadig mer moderne og sterkere dieselmotorer. Den firesylindrede 3-literen som sitter i Land Cruiser har vært med helt fra forrige generasjon, og med konkurrenter som stiller med V6-dieseler med både lavere slagvolum og mer krefter, ble det først og fremst nødvendig å gjøre noe motoren. Den har nå fått ett løft, det er spesielt dreiemomentet på lave turtall som har økt betydelig. Også ny automatgirkasse ble nødvendig for å henge med utviklingen.

Rar klasse

Resten av bilen har på ingen måte gjennomgått noe som likner på en ansiktsløftning, og akkurat det ligger antakelig noen år frem i tid. Land Cruiser går godt i de store markedene, og Toyota er naturlig forsiktig med å endre for mye på en velfungerende modell.

Det er en rar klasse Land Cruiser konkurrerer i, biler så forskjellige som BMW X5 og Volvo XC90 konkurrerer side om side med biler som er laget for ekstrem terrengkjøring. Land Cruiser hører til blant de som legger seriøs vekt på terrengegenskapene, men spesielt i utgaven vi hadde på test som var utstyrt med luftfjæring er egenskapene på vei så gode at bilen oppleves som god selv om du ikke har bruk for terrengegenskapene.

Plass til åtte

Land Cruiser er alene i klassen om å tilby tre sitteplasser i tredje sitterad, biler som Volvo XC90 og Land Rover Discovery 3 nøyer seg med to sitteplasser. Likevel spørs det om ikke Volvo og Land Rovers løsninger er bedre, spesielt i nye Discovery er det plass til voksne personer noe det ikke er bakerst i Land Cruiser. BMW X5, Volkswagen Touareg og Mercedes-Benz M-klasse nøyer seg med to seterader.

Selv om den sterkere motoren og den nye girkassen sørger for at 0-100 km/t går 1,5 sekunder raskere enn tidligere er det først og fremst komforten som har fått et løft, mer om motor og kjøreegenskaper finner du her.