TEST: Toyota Celica 1.8 -- Bølle med manérer

I snart tretti år har Celica vært forbundet med Toyotas mer sportslige utgaver. I år kom hittil siste tilskudd på stammen og den bærer sitt navn med rette.

Celica har vært for Toyota som S-klasse har vært for Mercedes-Benz - en spydspiss og imagebygger. Så rendyrket som årets modell har den likevel aldri vært.

Sharp-edge design

For linjene - eller kantene for å være mer korrekte - gjør det samme med selvfølelsen til de som kjører Audi TT, som klimagasser gjør med Ozon-laget. Celica har blitt et designsmykke som du kan kle på deg og gli selvtilfreds rundt med langs all verdens boulevarder. Selv julehastende, blaserte Osloborgere lot øynene slippe taket i slapset på fortauet for å suge til seg denne kreasjonen av en bil.

Designspråket kaller Toyota "Sharp-Edge Design", og det skal naturlig nok ikke forveksles med Fords "New-Edge Design" - spesielt ikke siden fronten på Celica kan minne om fronten på Ford Focus...

Mer sport enn før

Det var i USA, hvor Celica tradisjonelt har vært populært, at den nye Celica ble vist frem første gang. Stedet var Detroit, og bilen - med det velklingende navnet XYR - skulle bare gi en pekepinn på hvordan designspråket fra Toyotas sportsbilavdeling skulle komme til å se ut fremtiden.

Men pekepinnen var også en ønskekvist, for XYR var i realiteten en prøveklut for å sjekke om designet falt i smak - og mottakelsen var naturlig nok ekstatisk. Blide pressefolk strødde om seg med superlativer og glade adjektiver om XYR sitt ytre. Dermed ble spoileren på bakluka revet av, og XYR ble Celica. Den mest kjøreglade og underholdende Celica verden har sett i dens tretti år lange historie...