TEST: Suzuki Swift 4x4

Nye Suzuki Swift er nok et steg i riktig retning for Suzuki, som for tiden gjør det overraskende godt her i landet.

TEST: Suzuki Swift 4x4


Suzukis bilmodeller har tradisjonelt hatt to typiske kjennetegn: firehjulsdrift ... og høyst diskutabel design. Vår erfaring er i hvert fall at vi ikke er de eneste som mener at modeller som Baleno, Liana og XL7 er blant de minst vakre bilene som har vært solgt i Norge det siste tiåret.

Norges tredje mest solgte bilmerke

Likevel har Suzuki hele veien solgt brukbart her i landet. Salgsoppskriften har vært firehjulsdrift, konkurransedyktige priser og aggressiv markedsføring. I det siste har det imidlertid tatt helt av. I 2005 ble Suzuki Norges niende mest solgte bilmerke, noe som betyr at Suzuki tok innersvingen på merker som Skoda, Hyundai, Honda, Nissan, Citroën og Mazda.

Ikke nok med det - ved utgangen av mars i år hadde Suzuki oppsiktsvekkende nok klatret til en tredjeplass på den norske merkestatistikken. Det betyr at Suzuki blant annet har gått forbi Peugeot, Ford, Volvo, Opel og Audi. Hva har skjedd?

Nye Grand Vitara

TEST: Suzuki Swift 4x4


Jo, det som har skjedd er at Suzuki i fjor introduserte nye Grand Vitara. I likhet med sine familiemedlemmer er også nye Grand Vitara firehjulsdrevet, konkurransedyktig priset og aggressivt markedsført. Det nye med Grand Vitara er at bilen i tillegg er pen. Så pen at bilen nå selger bedre enn det norske folks tradisjonelle SUV-favoritt, Toyota RAV4.

Tidsriktig og stilig

Vi vet ikke nøyaktig hva som har skjedd i det japanske storkonsernet, som også er store på motorsykler og båtmotorer. Men at det har skjedd ting i designavdelingen er hevet over enhver tvil, noe også dagens testkandidat er et eksempel på. Suzuki Swift kan nemlig skilte med et tidsriktig og stilig utseende.

Brede skjermer og kraftige skuldre

Det som først og fremst kjennetegner Suzukis nye småbil er de korte overhengene, ikke minst det bakre. Bilen har også brede skjermer, men smalner inn før vinduskarmene, noe som resulterer i tøffe skuldre. På skuldrene hviler en ganske stram og rettlinjet "kahytt". På toppen av denne finner vi et tak som takket være smarte lakkeringstriks ser ut til å ligge oppå bilen som et lokk. Defor minner Swift på mange måter om designsuksessen Mini.

Mye lakk

TEST: Suzuki Swift 4x4


Suzuki har heller ikke spart på lakken - både spoilere, kanaler, dørhåndtak og sidespeil har fått en omgang med lakksprøyten. Dette, sammen med store, tøffe lykter både foran og bak, medvirker til å gi bilen et moderne og dynamisk utseende.

Når sant skal sies ble nye Suzuki Swift egentlig introdusert her i landet allerede høsten 2005. Den gangen var imidlertid bilen kun tilgjengelig med forhjulsdrift. Nå er endelig den firehjulsdrevne utgaven på plass. Vi tar oss en tur ut på veien.