TEST: Saab 9-3 Turbo: Trykksterk svenske!

Saab har lang tradisjon med turbomotorer, og det foreløpig siste tilskuddet i familien er en toliters motor med høytrykksturbo. Og høytrykksturboen er ikke av det snilleste slaget, den vekker faktisk minner om fordums "ketsjupflaske"-motorer fra den svenske bilprodusenten.

TEST: Saab 9-3 Turbo: Trykksterk svenske!


Skjønt -- så ille er det ikke. På 70- og 80-tallet pådro nemlig Saab-motorene seg et lite hyggelig rykte. Sammenligningen med ketsjupflasken er ikke helt ueffen, motorene oppførte seg nemlig slik at først kom det ingen turboeffekt -- og så kom alt på en gang!

Det sier seg selv at bilene med slike motorer ikke hadde verdens mest forutsigbare kjøreegenskaper, ga du gass i en sving kunne du oppleve at ladetrykket plutselig ble høyt nok, motoren kom for fullt, og bilen kjørte rett frem i stedet for å svinge slik du hadde planlagt.

Kjekke visere

Derfor ble flere biler utstyrt med ladetrykksmålere, som på en enkel måte viser når og om turboen gir fra seg ladetrykk. En slik måler har også vår testbil, men den er adskillig mer forutsigbar enn fordums varianter. Årsaken er rett og slett at turboforsinkelsen nærmest er en saga blott, slik at du fort kan kjenne når turbinen begynner å gjøre sitt for å øke effekten.

Men likevel -- helt veloppdragen er bilen ikke, og det er heller ingen tvil om at effekten på høye turtall kommer så kjapt og brutalt at den kan føles som en håndfull å håndtere. Men moro er det, lell!

Blålys-magnet

Med akselerasjonstider ned mot 7 sekunder fra 0 - 100 km/t er Saaben en kjapp bil. Da skal du også ha i mente at bilen aksselerer enda kjappere når du først er ute på veien. Fra stillestående trenger turbinen nemlig litt tid og hjelp før den får nok ladetrykk til å hjelpe motoren, er du allerede i farta kommer ladetrykket enda kjappere. Det er med andre ord få biler som parkerer høytrykkskjempen fra Sverige!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bilens utseende sladrer i aller høyeste grad om at den byr på noe mer enn en standard bil, med breie dekk, lettmetallfelger og hekkspoiler er bilen oppsiktsvekkende nok til å tiltrekke seg både ønsket og uønsket oppmerksomhet.

Bli med oss på en tur i bilen, og klikk deg gjennom lenkene under bildet ovenfor for å danne deg et solid inntrykk av bilen!