TEST: Oppdatert fotoboksvarsler

Dersom du ønsker deg en billig forsikring mot bortgjemte fotobokser, bør du ta en titt på Cruise Controls fotoboksvarlser.

Alle foto: Cato Steinsvåg
Alle foto: Cato Steinsvåg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke første gang vi tester fotoboksvarslere her i Dinside Motor. De finnes i flere varianter til ulike priser også her i Norge. Som vanlig påpeker vi at vi ikke ser på denne typen produkt som et redskap for råkjøring med mindre risiko for bot. Tvert i mot er fotoboksvarslere vel så nyttig også for de som er ute etter å kjøre pent, men som setter pris på et varsel før fotoboksen kommer i stedet for å holde fartsmåleren under overdrevent strengt oppsyn. På mange strekninger står fotoboksene tett og lite synlig og her kan selv i utgangspunktet lovlydige bilister være uheldige. Fotoboksvarslere er selvsagt helt lovlig.

Nyttig

En fotoboksvarsler er dessuten til hjelp dersom du har glemt om fartsgrensen eksempelvis er 70 eller 80 kilometer i timen ettersom de varsler om at du ligger over fartsgrensen i det du nærmer deg boksen. Dette skjer såpass god tid i forveien at det ikke er gunstig for de som kun bråbremser rett før boksen.

Oppdatert utgave

Fotoboksvarsler er selvsagt helt lovlig
Fotoboksvarsler er selvsagt helt lovlig Vis mer


Det er ganske nøyaktig to år siden vi første gang testet Cruise Controls fotoboksvarsler. I år er den oppdatert med en sterkere GPS-antenne, livstidsgaranti, varsling for gjennomsnittsmåling av hastighet og varsling inne i tuneller. I tillegg er oppdateringsprogrammet fornyet og forenklet og tilbyr dessuten mulighet til å velge mellom to varslingsprofiler, en ganske voldsom og en mer diskré.

Ulike lydinnstillinger

Fotoboksvarsleren fungerer slik at den 500 meter før boksen ved hjelp av lys og lyd varsler. 300 meter før fotoboksen begynner den nedtellingen som slutter først når du har passert målingspunktet. Denne nedtellingen er ikke hørbar dersom du velger den roligste lydprofilen. Da varsler den kun 500 meter før boksen. Uansett profil uler varsleren dersom du ligger over fartsgrensen når du nærmer deg fotoboksen.

Fotoboksvarsler er selvsagt helt lovlig
Alle foto: Cato SteinsvågLysvarsling

Lysvarslingen er aktiv hele veien fra 500-meterspunktet og frem til fotoboksen, men kan om ønskelig slås helt av. Lydnivået kan stilles i tre nivåer, i tillegg til å skrus helt av. Med lydvarslingen på er det i praksis umulig å passere en fotoboks uten å være klar over den. Varslingen er tydelig hørbar og i mørket syns lysvarslingen godt. Boksen utfører altså sin primærfunksjon meget godt. Vår erfaring er at man med fordel kan velge den mest diskré lydprofilen. Den andre gir vel mye bråk, noe som blir spesielt irriterende på steder man kjenner fra før.

Oppdateres på pc

Tunellvarslingen fungerer også greit. Du varsles før du kjører inn i tunellen og etter dette varsler boksen på bakgrunn av hvor langt den antar det er igjen til fotoboksen, basert på farten du hadde inn i tunellen. Ikke like nøyaktig, men godt nok til å varsle sjåføren. Oppdatering av fotoboksen skjer via datamaskin i et program som lastes ned fra produsentens hjemmeside.

image: TEST: Oppdatert fotoboksvarsler


Dette programmet er forenklet og meget enkelt i bruk. Ett tastetrykk er nok, i tillegg til å skrive inn brukernavn og passord. Cruise Control garanterer imidlertid ikke for at databasen til en hver tid er komplett. Du kjører altså på eget ansvar. Vår erfaring er likevel at det er svært liten sjanse for at dette skal skje. Som regel er det oppdateringen andre veien, at fotobokser tas ned, som svikter oftere. Brukere oppfordres til å melde fra om eventuelle feil i databasen.

Oppdateringene er gratis det første året. Deretter koster abonnementet 29 kroner i måneden.

Kraftig antenne

En annen nyhet på årets modell av denne fotoboksvarsleren er GPS-antennen som nå har blitt kraftigere. Tidligere måtte man være nøye med å legge varsleren under frontruten med fri sikt oppover. Det anbefales fortsatt, men vår test viste at den varslet både når den lå inne i bagger i fotbrønnen, nede i midtkonsollen og under førersetet når den datt der.

Sklir på dashbordet

image: TEST: Oppdatert fotoboksvarsler


En liten svakhet er imidlertid festemekanismen som skal sørge for at varsleren som er på størrelse med en liten mobiltelefon ligger stille på dashbordet. Tre små gummiknotter på undersiden er etter vår erfaring ikke nok i å hindre den i å seile rundt under litt brå manøvre, på de fleste dashbord. En liten klistrepute hadde vært kjekt og anbefales kjøpt på egenhånd i etterkant.

Batteriet har en levetid på omtrent 22 timer i bruk. Både billader og vanlig lader følger med i pakken.

Rimelig og god

Alt i alt fungerer Cruise Controls fotoboksvarsler bra. Prisen er 690 kroner kjøpt fra Cruise Controls hjemmeside. Produsenten er Soko AS.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!