TEST: Nye Skoda Fabia - sympatisk hverdagshelt

Nye Skoda Fabia fortsetter i samme spor som forgjengeren. Den er kanskje ikke bilen for de aller største anledningene, men til gjengjeld er den svært trivelig å ha med å gjøre i hverdagen.

Faktisk er det ikke så rart at nye Fabia langt fra er noen revolusjon sammenlignet med utgående generasjon. Rent teknisk har de nemlig en god del til felles og bygger på samme plattform. Det vil si at eksempelvis akselavstand og drivlinjer er (mer eller mindre) identiske. Totallengden har likevel blitt noe større gjennom å øke overhengene foran og bak en smule. Nye Fabia måler 3992 centimeter og plasserer seg med det trygt i midten av småbilklassen.

Syv motorer

Nye Skoda Fabia kan bestilles med syv ulike motorer, fire går på bensin og tre på diesel. Minstemann er en 1,2-liter på 60 hestekrefter som starter på 145.000 kroner. På toppen finner vi to 105-hestere. Dieselmotoren henter kreftene sine fra en 1,9-liter, mens bensinvarianten har et slagvolum på 1,6 liter. Sistnevnte kan for øvrig kombineres med automatgir. Vi kjørte en mellomløsning på dieselsiden; en tresylindret 1,4-liter med 80 hestekrefter.

TEST: Nye Skoda Fabia - sympatisk hverdagshelt
TEST: Nye Skoda Fabia - sympatisk hverdagshelt


Alle motorene er velprøvde konstruksjoner og de fleste var tilgjengelig også i gamle Fabia.

Konservativ

Heller ikke utseendemessig er den tsjekkiske småbilen spesielt revolusjonær. Her er det imidlertid storebroren og fleksibilen Roomster som har stått modell. Taket er senket og vinduene har blitt mer konvensjonelle. Ellers er det mye som er likt, og det er tydelig at Skoda ikke har satset på å snu flest mulig hoder, men i stedet å gi Fabia et snilt, smilende og litt traust inntrykk.

Også innvendig deler nye Fabia mye med Roomster. I likhet med hva man har gjort utvendig, har Skoda også interiørt valgt å gå for en relativ konservativ linje.

På tide

Det er nesten åtte år siden forrige Fabia ble lansert og i så måte var det på tide med en arvtaker. Ikke at gamle Fabia var noen dårlig bil, langt i fra, men sammenlignet med nyere konkurrenter som Peugeot 207, Renault Clio og Opel Corsa, føltes den lite spennende og ganske gammeldags.

Heller ikke nye Fabia er verdens mest spennende bil, men den gir et langt mer moderne inntrykk enn forgjengeren. Dette gjelder til en viss grad også på veien. Les mer om motor og kjøreegenskaper her.