TEST: Nye Jaguar XK - ikke for menn med hatt

Vi har kjørt den nyeste Jaguaren, en britisk typet sportsmodell som merket knytter store forhåpninger til. Vi ville finne ut om den har det som trengs for å innfri.

TEST: Nye Jaguar XK - ikke for menn med hatt
TEST: Nye Jaguar XK - ikke for menn med hatt


For snart halvannet år siden bragte vi nyheten om en ny konseptbil fra Jaguar, kalt ”Advanced Lightweight Coupe”. Det var i første omgang en designstudie, men det lå i kortene at etterfølgeren til den aldrende XK8 ville være svært inspirert av den. I løpet av fjoråret gikk prosessen sin gang og XK-kupéen, svært lik konseptbilen, ble vist i Frankfurt i september, presentert for pressen i Sør-Afrika tidligere i år, og er nå altså kommet til norske forhandlere, både som kupé og kabriolet.

Viktig modell

Ledelsen i Jaguar gjør ikke noen hemmelighet av at dette er en svært viktig modell for merket; den skal symbolisere en retur til merkets kjerneverdier og en slags ny giv for Jaguar som har slitt med dårlige resultater i lengre tid. I forbindelse med den nye modellen foretrekker da også Jaguar-folkene å trekke frem historiske modeller som E-type og XK 120 snarere enn syttitallets XJS og den nå utgående XK8. Sistnevnte, som for øvrig var basert på XJS og dermed 30 år gammel teknologi, avslutter altså sin karrière. Den ble jo også ansett i sin tid som en retur for Jaguar til sitt egentlige jeg, med sin retro-look og umiskjennelige Jaguar-personlighet, men begynte altså å bli gammel på flere måter.

Stil og kompetanse

TEST: Nye Jaguar XK - ikke for menn med hatt


Den nye XK har integrert Jaguars stolte design-arv i en oppstrammet men skulptural linjeføring og resultatet er en vakker sportskupé som vil trekke tankene til enhver bilkjenner mot Aston Martin. Kanskje ikke så rart; XK-designer Ian Callum var også mannen bak DB7 og DB9 fra Aston.

TEST: Nye Jaguar XK - ikke for menn med hatt


Men bilen er ikke bare stilig og elegant, den er også topp moderne hva angår materialer og teknologi. Jaguar-ledelsen hevder i så måte at den nye modellen innleder en helt ny epoke i Jaguars historie hvor kvalitet, kompetanse og teknologi går hånd i hånd med merkets kjerneverdier - kjøreglede med stil og personlighet.

Både plattform og struktur domineres av bruken av aluminium, hvilket gir anselig vektbesparelse. Vridningsstivheten er betydelig øket i forhold til forgjengeren, det samme er plassutnyttelsen mens vekten har gått ned.

Vi fikk anledning til å prøvekjøre den elegante farkosten noen - intense - timer. Dessverre er det kortere tid enn vi pleier å ha til rådighet for en komplett test. Vi tror allikevel at vi kan komme med en kvalifisert vurdering av bilens egenskaper og starter her med motor og oppførsel på veien.