TEST: Mercedes R 320 CDI 4Matic

Vi har prøvekjørt en av de største personbilene som er å oppdrive. Dette er en enorm luksusbil som er hele 5,16 meter lang. Den tilbyr gedigen langturskomfort for inntil seks personer, og fremkommelighet som en SUV.


Mercedes lanserer i disse dager en helt ny modell som heter R-klasse. Det er en veldig stor bil som Mercedes kaller en Grand Sports Tourer, men som vi andre vil kalle en flerbruksbil. Likevel kan den også passere som både SUV og stasjonsvogn selv om den egentlig ikke er det heller. Den for luksuriøs til å være en flerbruksbil, for lav til å være en SUV og for stor for å være en stasjonsvogn. Det som derimot er sikkert er at den frakter seks personer uten problemer.

Ny klasse

Mercedes har jobbet med nye konsepter i det siste, og forrige tigersprang var CLS. For det "utrente" øye er dette en firedørs sedan, men Mercedes kaller det for en firedørs kupé! Vi hadde den oppfatningen at selve oppskriften på en kupé var to dører, men Mercedes mener tydeligvis noe annet.

Nå kommer de altså med denne bilen som vi ville kalt en flerbruksbil, men Mercedes er også bastante her. R-klassen er nemlig en sportstourer, en stor sådan. Etter å ha kjørt bilen kan vi kanskje moderere oss litt til å kalle den en kjempestor luksusbil, eller bare tourer. Det er jo det det er, en skikkelig turbil. R-klassen har så mye plass og komfort at den også lett konkurrerer med lavere og mer tradisjonelle modeller som S-klasse og BMW 7-serie.

Luksuriøs

R-klasse finnes i to lengder. Den "lille" modellen er 4,92 meter lang og den store er 5,17 meter lang. Begge bilene er utstyrt med seks luksuriøse seter, og dette er en av svært få biler hvor vi kan si at tredje seterad er skikkelig brukbar for voksne. Hvis man kun er fire i bilen har man også et gedignet bagasjerom til disposisjon.

Testbilen var ustyrt med den minste motoren som tilbys i R-klasse, 320 CDI, med 224 hestekrefter og 510 newtonmeter. I tillegg er firehjulsdrift og syvtrinns automatkasse standardutstyr.

Mer om motor og kjøreegenskaper finner du her.