TEST: Mercedes C 240 T 4MATIC

Mercedes-Benz C-klasse er et trivelig bekjentskap. Med firehjulsdrift blir bilen enda triveligere å ha med å gjøre.

Publisert
Sist oppdatert
TEST: Mercedes C 240 T 4MATIC


Mercedes-Benz er som kjent dyrt, og enda dyrere blir det hvis bilen skal være utrustet med firehjulsdrift, eller 4MATIC, som Mercedes kaller det. Mens en ordinær C 240 stasjonsvogn koster drøye 514.000 kroner, må du ut med 566.000 kroner for en bil med 4MATIC-emblem på bakluken. Er det noen vits i å betale drøye 50.000 kroner for å få drift på alle hjulene?

God fremkommelighet

Vel, det må bli opp til deg å vurdere. Vi skal imidlertid ta med at den nevnte summen også inkluderer en automatgirkasse. 4MATIC-utgavene er nemlig ikke tilgjengelig med manuell girkasse.

Det som også er helt klart, er at C-klassen blir en helt annen bil med firehjulsdrift, i hvert fall på vinterføre. For det første har bilen langt bedre fremkommelighet, noe som resulterer i at du trygt kan gyve løs på snødekte motbakker. Vårt testeksemplar kjempet seg opp overraskende bratte og glatte bakker - bakker vi ikke hadde turt å nærme oss med en bakhjulsdrevet C-klasse.

Firehjulsdriften gir ikke bare bedre fremdrift - også kjøreegenskapene styrkes. Grunnet den kontinuerlige firehjulsdriften blir C-klasse 4MATIC mer forutsigbar enn de bakhjulsdrevne utgavene, noe man merker spesielt godt på denne tiden av året.

Bedre kjøreegenskaper

TEST: Mercedes C 240 T 4MATIC


Nå skal det sies at også den ordinære C-klassen, takket være antispinn og elektronisk stabilitetsprogram (ESP), oppfører seg ganske pent på vinterglatte veier. Det er derfor først når du har slått av stabilitetsprogrammet at du merker hvor mye bedre kjøreegenskapene faktisk er. Mens den bakhjulsdrevne utgaven svært lett kommer med hekken, noe som betyr at du skal være forsiktig med gasspådraget, kanaliserer den firehjulsdrevne utgaven kreftene dit forhjulene peker. Dette betyr at du uten fare kan gi full gass fra stillestående, selv når det er svært glatt. Bilen svinger dit du ønsker.

Tryggere

Også ved aktiv kjøring vil du oppleve fordelene ved drift på forhjulene. For det første er bilen mer balansert, noe som resulterer i at det skal mer til før bilen reagerer med bakhjuls- og forhjulsskrens. Når over- eller understyring først oppstår, kan man redde situasjonen ved gasspådrag, noe som vanligvis vil forverre situasjonen om du kjører en bakhjulsdrevet utgave.

Få ulemper

TEST: Mercedes C 240 T 4MATIC


Er det noen ulemper med firehjulsdriften? Nei, hvis vi ser bort fra prisen, er det egentlig ikke det. Riktignok bruker C 240 T 4MATIC 10,5 sekunder på øvelsen 0-100, 0,6 sekunder mer enn den bakhjulsdrevne utgaven. Til gjengjeld har 4MATIC langt bedre grep, slik at den under de fleste forhold i praksis vil være raskere enn en C-klasse med bakhjulsdrift. Forbruket øker kun med 0,04 liter per mil, noe som knapt vil merkes på drivstoffbudsjettet.

C-klasse 4MATIC inngir tillit på vinterføre og er et fint alternativ for den som ønsker god fremkommelighet i kombinasjon med den høye komforten C-klasse leverer.

Les mer om den 2,6 liter store V6-motoren her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer