Test: Maxum 1900 SR -- en skjerpet amerikaner

Amerikanske båter er kjent for sine gode skrog, utmerkede komfort og tvilsomme kvalitet. Sjødyktighet og komfort, jovisst. Og kvaliteten i år 2000 er bedre enn på 80-tallet.

Test: Maxum 1900 SR -- en skjerpet amerikaner

La gamle sjøulker fra forblåste odder langs vår ganske kyst gjerne smile hånlig: Indre Oslofjord er ingen spøk. Ikke fordi der er spesielt værhardt, men fordi den vesle dammen innenfor Drøbaksundet er Norges mest trafikkerte, samtidig som den er svært så trang. Bølger fra Danskebåter, eller ”Dansebåten” som et svensk rederi så spirituelt har døpt sitt flaggskip, hundrer av fritidsbåter og oppisket sjø fra ettermiddagsbrisen. Bølgene blir kanskje aldri spesielt store, men de kommer fra allestedsfra: Man kjører ikke båt enten i medsjø, motsjø eller med bølgene fra siden i Oslofjorden -- man har sjøen fra alle kanter, til enhver tid.

Amerikansk sjødyktighet

Under slike forhold må man velge skrog med omhu. Og skroget fra US Marine, nærmere bestemt en Maxum 1900 SR, er intet dårlig valg. Visst har onde penner skrevet stygt om amerikanske båter opp igjennom historien, men sjødyktigheten har det aldri vært noe å si på. Heller ikke denne gangen: Bowrideren 1900 SR, konfigurert med 190 hk levert av MerCrusier, gjorde Oslofjorden en sensommerkveld til et godt sted å være. Les mer om det amerikanske tospannet under Motor og sjøegenskaper.

Båt og bedring

Maxumbåtene er som nevnt et barn av verdens største fritidsbåtprodusent -- US Marine. På 80-tallet var båtene som ble levert fra dette verftet ensbetydende med dårlig kvalitet og løsninger som overhodet ikke var tilpasset nordiske forhold. Det har imidlertid rent meget vann i sjøen siden den tid: Kvaliteten er ganske enkelt hevet, samtidig som amerikanerne har skjønt at, for eksempel, fastlimt teppe på dørken ikke er en finesse som øker salget i klimatiske u-land som Norge. Under Plass og innredning kan du lese mer om amerikansk båtinteriør anno 2000.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle båtene fra US Marine, Maxum inkludert, leveres i dag med fem års skroggaranti. Våre profittenkende brødre fra andre siden av dammen ville neppe gitt deg denne garantien hvis de ikke sto inne for produktet de leverer. Kanskje tiden dermed er moden for å tenke nytt om amerikanske båter. Er de bedre enn sitt rykte? Les resten av testen og vi gir deg svaret.