TEST: Jaguar X-type 3.0 V6

Det er ingen hemmelighet at forventningene skrus i været når man tester biler som har fått navn etter et av de flotteste medlemmene i katteslekten - jaguaren. X-type med treliters V6-motor takler forventningspresset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: TEST: Jaguar X-type 3.0 V6
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Britiske Jaguar sikret seg sitt eksklusive navn allerede i 1936, etter å ha gått under det langt mindre grasiøse navnet The Swallow Sidecar Company siden 1922. Siden den gang har Jaguar levert en rekke luksuriøse og sportslige modeller, hvorav flere har oppnådd kultstatus. I dag eies Jaguar av amerikanske Ford, som har hatt kontrollen over den tradisjonsrike bilprodusenten siden 1990.

Overklasse-merke

De stive prisene har sørget for at Jaguar, ikke minst i Norge, tradisjonelt har vært forbeholdt de velbemidlede - noe disse helt sikkert har satt pris på. De rike hadde tross alt "mistet" BMW og Mercedes-Benz til "almuen", etter at økende bruktimport på 90-tallet resulterte i at det norske markedet ble oversvømt av dyre tyskere.

Panikk i Holmenkollen

Derfor er det rimelig å anta at det var tilløp til panikk blant norske rikinger i februar i fjor. Da kunne nemlig DinSide og andre norske medier fortelle at Jaguar hadde vist frem en helt ny modell - X-type. Denne skulle ta opp kampen med BMW 3-serie og Mercedes-Benz C-klasse. Den kom dermed til å bli en billig bil sammenlignet med de andre Jaguar-modellene. Skulle overklassen "miste" nok et bilmerke?

Fortsatt dyrt

Vi tror imidlertid de rike kan puste lettet ut. Den billigste X-type-utgaven, den med toliters motor og forhjulsdrift, koster tross alt over 450.000 kroner. Med vinterhjul, leveringsomkostninger og litt utstyr vipper man fort over halvmillionen - noe som minsker faren for at X-type skal bli førstevalget for den gjennomsnittlige barnefamilien. Og hvis man skal ha en skikkelig motor og firehjulsdrift, snakker vi plutselig 640.000 kroner - før ekstrautstyr. Og det er nettopp denne godbiten vi har testet - Jaguar X-type 3.0 V6 Executive.