TEST: Head-up display for folket

Informasjon gjengitt i frontruta har tidligere vært forbeholdt biler i luksusklassen, men nå kommer endelig folkemodellene du kan montere i din egen bil.

HEAD-UP DISPLAY: Nei, dette er ikke en scene fra Star Trek. Det bare virker sånn. Foto: RUNE NESHEIM / DINSIDE.NO
HEAD-UP DISPLAY: Nei, dette er ikke en scene fra Star Trek. Det bare virker sånn. Foto: RUNE NESHEIM / DINSIDE.NO Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tanken bak Head-up display er egentlig helt genialt: Når det er originalmontert projiseres informasjon fra toppen av dashbordet rett opp i frontruta. Føreren får dermed nødvendig informasjon tilsynelatende på asfalten 30-50 meter foran seg, noe som gjør at øynene ikke trenger kikke ned og skifte fokus.

Ja, når man er blitt vant til det, føles plutselig et tradisjonelt instrumentpanel veldig gammeldags.

LES OGSÅ: Head Up eller ikke?

Det store spørsmålet er likevel om ettermonterte løsninger kan gi den samme følelsen.

Folkeløsningen

Dagens testprodukter kommer fra Garmin og Pioneer og er hovedsaklig ment for navigasjon, men kan også brukes som ordinært speedometer om du ønsker det.

De monteres begge i bilen og projiserer informasjon på en gjennomsiktig plastplate slik at du får informasjonen i synsfeltet. Merk deg at begge systemene må kobles til en smarttelefon, og trenger en tilhørende navigasjons-app for å fungere.

Pioneeer: Prøver for hardt

Pioneeren i aksjon. Foto: RUNE NESHEIM
Pioneeren i aksjon. Foto: RUNE NESHEIM Vis mer

Pioneer SPX-HUD01 kommer i en kjempeeske og er såpass avansert å sette opp at vi brukte tre timer. Enheten festes med en klumpete brakett og borrelås i solskjermen, og må vatres opp i forhold til denne med Unbrako-nøkkel. En tykk ledning med boks på midten må trekkes og festes, og der kobler du også til ladekabelen til telefonen, som dermed får lading samtidig.


 • Appen: Pioneer krever bruk av navigasjonsappen IGO Primo for å virke. Versjonen for Skandinavia koster 217 kroner, og er stort sett bra. Den krever 742 megabyte. Appen har en bra startside og har mange praktiske funksjoner.

  Den har blant annet en egen søkerute rett mot Google så det skal mye til om du ikke finner det du er ute etter. Noen av appens ekstrafunksjoner bærer likevel litt preg av sponsorer, da enkelte firmaer er ekstra lette å finne, mens andre ikke nevnes i det hele tatt.

  Pioneers løsning er stor, og mer tidkrevende å montere. Foto: PIONEER
  Pioneers løsning er stor, og mer tidkrevende å montere. Foto: PIONEER Vis mer

  Det største ankepunktet er tastaturet, der bokstavene står etter hverandre alfabetisk, og ikke som på et vanlig tastatur. Det koker i kroppen hver gang man skal skrive inn en adresse fordi man leter lenge etter hver eneste bokstav. Her burde man heller brukt smarttelefonenes eget tastatur.


 • Med Pioneeer i trafikken: Boksen er sjenerende selv om man kan svinge vekk skjerm og projektor når de ikke er i bruk. Plasseringen eliminerer nemlig bruk av solskjermen, noe som er irriterende i motlys.

  Meningen med plastskjermen er riktignok at man skal se gjennom den, uten å egentlig merke at den er der. Men det gjør du. Du føler du må kikke under eller rundt den og den er derfor forstyrrende i synsfeltet. I mørket blir det et skinn i den fra biler bak. Skjermen har fire visningsalternativer som veksles via fjernkontrollen. To av dem har skiltvisninger. Kult.

  Stort sett viser likevel Pioneer for mye info under kjøring. Jeg trenger ikke å se at det er flere mil til neste gang jeg skal svinge av veien, og jeg trenger heller ikke å se veien opptegnet flere kilometer frem.


Garmin: Bra, men ikke helt i mål

Garmins boks er mye mindre, og har en klebrig leddet fot som til en viss grad kan formes som dashbordet. Det er ikke helt optimalt, men bra nok til at den bekymringsløst kunne plasseres flere steder på dashbordet, samtidig som den ble stående der.

Garminen nederst, er tydelig mindre enn Pioneeren. Her får du det nødvendigste, men det er unødvendig å vise piler til kryss i lang tid før du kommer til krysset. Speedometer-tallene burde også vært større. Foto: RUNE NESHEIM
Garminen nederst, er tydelig mindre enn Pioneeren. Her får du det nødvendigste, men det er unødvendig å vise piler til kryss i lang tid før du kommer til krysset. Speedometer-tallene burde også vært større. Foto: RUNE NESHEIM Vis mer


Du har to alternative visningsvalg. Enten å koble på en skjerm slik vi gjorde, eller klistre et gjennomsiktig klistremerke på frontruta der du vil visningen skal være. Klistremerket fantes ikke i vår eske, så vi testet skjermen. Garmins løsning drives med en strømkabel og kommuniserer med mobiltelefonen via Bluetooth. Den kobles opp automatisk hver gang.

Selve monteringen tok her cirka 15 minutter.

 • Appen: Garmin har kart over hele verden, men merk deg at Vest-Europa krever nesten tre gigabyte på telefonen. Appen er heldigvis innholdsrik og svært enkel i bruk. Du kan enkelt hoppe over byer og gatenummer om du ikke har komplett adresse. Du kan også hente adresser fra kontaktliste, og den har egen knapp direkte til gulesider.

  Ruteplanleggeren derimot, har forbedringspotensial: Den kan vise fotobokser, 3D og mange andre funksjoner, men da må du bla opp relativt mye penger på App Store.

  Kartet er heller ikke like bra oppdatert som Igo Primo. Blant annet fant jeg ikke mitt eget nabolag, som sto ferdig i 1990... Den var heller ikke like smart i byen og valgte i blant unaturlig lange ruter.

 • Med Garmin i trafikken: Head-Up Displayet viser alt jeg ønsker å vite, og ingenting annet under navigering. Den viser retningen med store klare piler, antall filer på veien og antall meter til neste kryss. Den viser også ankomsttid, aktuell hastighet og hastighet på stedet.

  Brukes den som speedometer er visningsprioriteringen feil etter min mening. Da vises kompassretningen med størst visning, hvilket er helt uinteressant. Ideelt burde det vært speedometeret som burde vært vist stort. Overskrider du fartsgrensene, vises forøvrig dette med rød markering.

  Systemet virker fint, men skjermen har uheldige reflekser, særlig i mørket.


Konklusjon

Siden frontruten er til å se gjennom, ønsker man ingen informasjon der, før man faktisk trenger det. Kunsten er derfor å gjøre ting enkelt, og en pil som står der konstant selv om det er 6 mil til neste kryss er uinteressant.

Det enkle er ofte det beste. Foto: RUNE NESHEIM
Det enkle er ofte det beste. Foto: RUNE NESHEIM Vis mer


Det samme er pol-retninger, en tegning av veien i flere kilometer fremover, klokke og markeringer for hver femte kilometer i form av store blå streker. Når man ikke bruker navigasjonen, ønsker jeg at den kun viser fartsgrense på stedet og aktuell hastighet, ikke noe mer. Kompassretning har jeg aldri brukt for.

Vår oppfatning er altså at ingen av produktene er helt i mål, men at Garmin er nærmest:

Og det er ikke bare fordi den er billigst. Den har også et hendig format og byr på den mest praktiske informasjonen.

Det vi ønsker oss er rett og slett en liten flat oppladbar boks med Bluetooth som projiserer informasjonene rett opp i ruta. Den må være liten nok til å kunne gjemmes i hanskerommet og ha en fleksibel fot som gir stor mulighet til plassering i dashbordet.

Men trenger du dem? I testen hadde vi også mobilene med appene som styrer Head-up displayene stående i ruten, og vi syns faktisk at de gjør en bedre jobb: De viser 3D langs landeveien og går over til fugleperspektiv i byen. I vegkryss zoomer de inn slik at de er svært enkle og logiske. Hjemme i Norge funker gratisappene mer enn bra nok, mens betalingsappene er fullgode alternativer til eksterne navigasjonsbokser siden de ikke er avhengig av lokalt nettverk og nettverkspriser.

Begge Head-Up displayene i bytrafikk. Spørsmålet er om du ikke klarer deg like godt bare med GPS-appene på mobilen... Foto: RUNE NESHEIM
Begge Head-Up displayene i bytrafikk. Spørsmålet er om du ikke klarer deg like godt bare med GPS-appene på mobilen... Foto: RUNE NESHEIM Vis mer


Slik testet vi

Displayene ble testet hver seg i en ukes tid på vår daglige 7,5 mils pendlervei. I tillegg ble de brukt på vanlig småkjøring. Bykjøringen ble foretatt i Hønefoss og Oslo, og vi gjennomførte også flere søk med appene, der brukervennlighet, nøyaktighet og funksjoner sto i fokus.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer