TEST: Citroën Xsara Picasso - Et rullende kunstverk?

Om et halvt år lanserer Citroën sin lille flerbruksbil Xsara Picasso, og blir dermed nok et bilmerke i rekken av de mange som lager slike biler. Hva er det som gjør dem så populære?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: TEST: Citroën Xsara Picasso - Et rullende kunstverk?

Renault førte an med Megané Scenic - og lanserte en biltype som skulle vise seg å bli svært populær. For i skjæringspunktet mellom de store flerbruksbilene (MPV) og stasjonsvognene befinner de seg, de små flerbruksbilene.

Men Renault er ikke lenger alene om å betjene denne stadig voksende kundegruppen.

Som paddehatter

For nå vil alle bilprodusenter snart ha en mini-MPV. Ja, å hevde at de dukker opp som paddehatter vil knapt være å overdrive sannheten. For listen begynner å bli lang: Opel har Zafira, Mazda har Premacy, Fiat har Multipla og til årsskiftet dukker Citroën opp med bilen vi allerede har testet - nemlig Xsara Picasso. Og i klassen rett under har Mercedes sin A-klasse, mens Audi har A2.

I tillegg til disse kommer både Ford, Volkswagen, Nissan - med Almera Tino - og etter alt å dømme også BMW med biler som plasserer seg i segmentet.

Hva gjør de så populære?

Men hvorfor har disse bilene blitt så populære? Egentlig skulle man jo tro at det slett ikke var noe marked for disse bastardene som så elegant plasserer seg mellom stolene som er opptatt av MPV på den ene siden og stasjonsvognene på den andre.

Grunnen er naturligvis at vi vil ha praktiske biler, vi vil ha mye plass og vi vil ha muligheten til å selv kunne variere hvor setene er plassert - eller ta de ut om nødvendig. Og der kommer stasjonsvognen til kort, mens den moderne MPV blir for lang - spesielt dersom du også skal bruke den til bykjøring.

Ved årsskiftet

Trass i at Citroën ikke kommer til å lansere Citroën Xsara Picasso her i landet før til årsskiftet har vi likevel testet bilen, men bilen vi har testet oppfyller likevel ikke de spesifikasjonene som vil gjelde for bilene som kommer hit til årsskiftet. Blant annet manglet testbilen blokkeringsfrie bremser, varme i setene og sidekollisjonsputer - utstyr som vil være standard når bilen for alvor blir lansert her hjemme.