TEST: Carnival: Dyr familiebil

I andre land har Carnival fått gode skussmål på grunn av sin hyggelige pris i forhold til konkurrentene. Det samme kan neppe sies om bilens situasjon her til lands.


Carnival hadde sin offisielle debut på bilutstillingen i Tokyo allerede i 1997. Året etter, nærmere bestemt i august 1998, ble flerbruksbilen lansert på hjemmemarkedet, altså i Korea. Våren 1999 ble Carnival lansert i Europa, og nå – snart halvannet år senere – kommer 7-seteren til Norge. Vi kan allerede nå gi deg en test av bilen, men du vil ikke finne den i salgslokalene før månedsskifte oktober/november i år.

Betydelig slagvolum

Carnival kommer i første omgang med ett motoralternativ – en 2,9-liters turbodiesel. I andre omgang kommer den med et bensinalternativ, i form av en 2,5-liters V6er. Du skal lete lenge etter en flerbruksbil med et såpass anselig slagvolum på dieselkreftene som det Kia Carnival kan fremvise. Faktisk er det ingen av flerbruksbilene i denne klassen i Norge i dag som har et så kraftig slagvolum. Og når vi ser hvordan Carnival - en rimelig bil i andre land, blir en svært dyr bil i vårt kongerike med våre avgiftssystemer, er det nok klokelig gjort å ikke overdrive motorstørrelsen.

Ikke helt som andre

Kias flerbruksalternativ er ikke helt som andre biler i denne klassen. Ofte er de nye bilene av denne typen konstruert slik at passasjersetene bak første benk kan tas ut av bilen – for dermed å kunne utnytte hele den bakre plassen til bagasje dersom du har behov for det. Eller du har friheten til bare å ta med fire av de syv tilgjengelige setene på ferietur. I Carnival er dette gjort annerledes. Der kan setene ikke tas ut av bilen, men de kan skyves ganske mye frem og tilbake på skinner, for å utnytte plassen best mulig. Mer om dette kan du lese i avsnittet om plass og komfort.

Carnival er en engelsk betegnelse for en festival eller feiring – gjerne med sang og dans. Hvordan det er med danseplassen, og i hvor stor grad det er festlig å være på tur med Carnival, kan du lese videre om i plass og komfort.