Test: Bilbane -- racing for alle!

Bilbaner kommer i nærmest alle former og fasonger, med lange sletter, krappe kurver, store og små biler. Men hva bør du tenke på når du skal handle din egen bane?

Test: Bilbane --  racing for alle!

Valget mellom en stor eller liten bane er vanskelig. Fordelen med en liten bane er at den tar liten plass, og at den ofte er mer lettkjørt enn en bane med mange svinger. Det er dessuten lettere å sette den opp og ta den ned også. Lange baner byr derimot på mer kjøreglede, og er ikke like ensformige som kortere baner ofte blir. Problemet med slike baner er at de tar stor plass og at de krever mer når de skal monteres og demonteres.

Ingen av de banene vi testet denne gangen hadde rundeteller - en svært viktig ingrediens dersom man skal kjøre løp.

Detaljer, eller ikke?

Spesielt Scalextric og Ninco satser på stor detaljrikdom på bilene sine. Her finner man spoilere, speil, vinduspussere, førerfigur og veltebur - bilene er med andre ord nøyaktige skalamodeller av virkelige biler. Kjøreopplevelsen på slike biler er derfor bedre enn på biler med mindre detaljer. Likevel er ikke detaljer bare bra. For bilene veier mer, og øket vekt betyr økte påkjenninger når bilen raser av banen - ofte med det resultat at speil, spoilere og andre detaljer ender opp som støvsugerfor i teppet...

Sjekk kontakten

Strømmen i bilbanene går gjennom skinnene. Hvordan skinnene er festet og ikke minst hvordan skinnene er koblet sammen er derfor viktig med tanke på å sørge for at strømmen fyller banen best mulig. Det første kravet bør være at skinnene har mothaker slik at de ikke sklir fra hverandre ved bruk, dernest bør du undersøke selve kontaktpunktene. Her skal det være god kontakt, og det skal tåle hyppige monteringer og demonteringer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fem ulike baner

Vi samlet sammen fem ulike bilbaner til denne testen. Hva vi syntes om de enkelte kan du finne ut ved å klikke på lenkene i navigeringsobjektet.

I vår diskusjonsgruppe, som du finner under denne teksten, stiller vi dessuten spørsmålet om bilbaner kun er leketøy for de aller minste, eller om de også appellerer til voksne.