TEST: Avansert kjørekurs på bane

Vi har tatt en nærmere titt på en rekke kjørekurs hvor du kan få trene deg bak rattet i morsomme BMWer instruert av tidligere racersjåfører.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Markedet for ulike kjøreopplevelser har tatt seg kraftig opp de siste årene. For noen tusenlapper kan man oppleve ting bak rattet man bare trodde var forbeholdt motorsportutøvere og millionærer.

Flere produsenter har nå begynt å tilby offisielle kjørekurs for bileiere eller andre interesserte, hvor man kan oppleve ulike bilmodeller under mer krevende kjøreforhold enn vanlig. BMWs tilbud kalles BMW Fahrer Training, men dette har til nå ikke vært tilgjengelig i Norge.

Förarutveckling

Nå er BMWs kurstilbud imidlertid på plass også her, gjennom det uavhengige svenske firmaet Förarutveckling. Det er det svenske firmaet som arrangerer og gjennomfører kursene, men dette gjøres etter autorisering og i samarbeid med BMW i Tyskland. Det betyr at kursopplegget er det samme, og instruktørene er sertifiserte av tyske Fahrer Training og har ofte sin bakgrunn fra motorsport. Svenskene arrangerer også vinterkurs på oppdrag fra Fahrer Training.

Förarutveckling har arbeidet en stund i Norden men skal nå altså forsøke å etablere seg i Norge. Det var i forbindelse med presselanseringen av dette tilbudet at vi fikk ta en liten smakebit av ett av kursoppleggene, nemlig M3-kurset som går over en dag.

De ulike kursene

Spennet mellom de ulike kursene er ganske store. På den ene siden finner man et generelt grunnkurs som går over enten en hel eller halv dag. Dette kan bygges på i to steg til videreutvikling og perfeksjonering, som det kalles. Et vinterkjøringskurs finnes også, i tilsvarende halv- eller heldagsvariant.

Förarutveckling skal også kunne lære deg å kjøre mer miljø- og lommebokvennlig i sitt økokjøringskurs. Dette er kombinert med opplæring i sikker kjøring og foregår i løpet av en halv dag. Dette øko/sikkerhetskurset kan dessuten kombineres med et halvdags grunnkurs, slik at det hele tar en dag. Dette er per i dag det mest populære kurset.

Se for øvrig prisliste nederst for priser på de ulike kursene.For de som er mest opptatt av fart og spenning, er både et ett- og todagers M3-kurs tilgjengelig, og det var altså dette vi har sett nærmere på.

Sikkerhetsfokusert

Men dette er ikke en anledning til å herje vilt og uforsvarlig rundt en bane. Alle kursene, også M3-variantene, inneholder en ganske omfattende teoribit, som hovedsakelig går på ting knyttet til sikkerhet og effektiv håndtering av bilen, også under vanlige forhold. I tillegg er en del av kjøreøvelsene man gjennomgår direkte sikkerhetsrelaterte og relevant for alle som kjører på vanlig vei.

I det hele tatt er sikkerhetsfokuset sterkt gjennom hele kurset. Alle kursene skal gjøre deg til en bedre fører også på vanlig vei. I tillegg gis det en god innføring i bilene, og ikke minst i de ulike elektroniske systemene. Mange interessante fakta kommer frem.

Visste du at?

Visste du for eksempel at kollisjonsputen kommer mot ansiktet ditt i en hastighet på om lag 300 kilometer i timen? Og at feil rattgrep kan føre til at armer og fingre knekker tvert av ved oppblåsing av kollisjonspute? Eller at dersom du sitter med venstrebeinet helt utstrekt når du trykker kløtsjen helt inn, kan det føre til at kneet brekker "feil" vei ved en kollisjon?

Selv om vi altså fikk oppleve et av kursene som var mest beregnet på spesielt interesserte, var det definitivt ting å lære her som er aktuelt for hvem som helst med førerkort.

M3-kjøring

Det er likevel på sin plass å gi en liten rapport fra selve kjøreopplevelsen på kurset vi var på. Grunnet litt knappe tidsressurser, fikk vi bare gjennomført deler av kjøreøvelsene som følger med. Men noe rakk vi da, og etter å ha blitt plassert to og to i noen av de til sammen femten BMW M3’ene på plass, med 420 hester på bakhjulene, drar vi ut på banen.

Slalåm

Slalåmkjøring gir en innføring i sporvalg og håndtering av bilen i kjappe svinger. Her var det lett å kjenne hvordan bilen reagerte dersom man fikk for stor fart eller ga for mye gass ut av svingene. Da blir det skrens og de elektroniske hjelpesystemene griper inn. Disse må være påslått hele dagen, men i en sportslig bil som M3 tillates det en del før du overstyres.Unnamanøver

Neste øvelse er unnamanøver i vanlig landeveishastighet, i en ganske så smal bane. Her var poenget å øve inn refleksene ved å stå på bremsen hele veien fra inngangen til bilen stopper og dermed bruke ESP-systemet på en best mulig måte. Etter hvert økte man hastigheten. Her var det artig å sammenligne teorien vi hadde lært i klasserommet tidligere på dagen om hvordan bremselengden øker i forhold til hastigheten og opplevelsen i praksis. At bremselengden øker ganske dramatisk ved en hastighetsøkning på bare 5-10 kilometer i timen, stemmer sikkert, men det mest påfallende var det likevel hvor utrolig fort og effektivt disse bilene stopper på tørr asfalt.

Banekjøring

Morsomst var det nok likevel å kjøre rundt banen, riktignok etter instruktøren. Etter en litt rolig start, økte tempoet etter hvert og man fikk god anledning til å kjenne på bilene. Noe av poenget med å kjøre etter instruktøren er å finne idealsporet og erfare hvor uanstrengt man da kan kjøre relativt fort. Etter å ha ligget rett bak instruktøren, måtte undertegnede ved en anledning slippe seg helt bakerst i feltet og sette av passasjeren for deretter å ta igjen følget. Da var det lett å merke hvor liten tidsbesparelsen er ved å legge inn litt ekstra innsats bak rattet, spesielt når man ikke hadde en til å kjøre idealsporet rett foran seg. Man føler at man kjører mye fortere, men i realiteten er økt dekkslitasje ofte den viktigste konsekvensen av å lade litt ekstra.

Konklusjon

Er så dette et interessant tilbud for norske bilførere? Mange av kursene er utvilsomt svært relevante og lærerike for gjennomsnittsjåføren og som du ser er det mange av disse som er relativt rimelige. M3-kursene er nok litt mer for de spesielt interesserte, ettersom de koster mer og inneholder en del banekjøring, men også disse har priser som ikke er så altfor ille med tanke på at de inneholder en god del kjøring med en såpass rendyrket bil som M3.

Förarutveckling, Driver Training med BMW
KursPris
Grunnkurs, hel dag5.375 kr
Grunnkurs, halv dag4.000 kr
Steg 2, videreutvikling (bygger på grunnkurs)5.875 kr
Steg 3. perfeksjonering (bygger Steg 2)1.875 kr
Vinterkurs, hel dag5.750 kr
Vinterkurs, halv dag4.375 kr
Økokjøring og trygg kjøring, halv dag2.500 kr
Økokjøring og trygg kjøring + grunnkurs halv dag, til sammen hel dag5.625 kr
M3-kjøring, hel dag10.625 kr
Perfeksjonering, M3-kjøring, to dager17.375 kr


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!