Test av vinterdekk 2011

Dommen er klar. Her er dekkene du bør kjøpe.

 Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Årets store test av vinterdekk er ferdig, og gir svaret på hvilket dekk du bør ha på bilen din i vinter. Hele 19 dekk er med i årets test, alle produsert for det nordiske markedet. Spørsmålet er om du skal velge piggdekk, eller piggfritt? Skal du gå for de dyre, eller finnes det bra rimeligere dekk? Dette og mye mer kan du finne ut av ved å studere underlagene i testen. Dekkene i årets test er med dimensjon 205/55 R16

I hovedsak inneholder årets test tre gode råd som bør følges.

1: Sikkerhet

2: Krav i forhold til andre behov

3: Pris

De beste dekkene foran eller bak?

Ingen store overraskelser

Årets test inneholder ingen store overraskelser, ifølge testpanelet. Å velge dekk bør likevel ikke overlates til tilfeldighetene. I enda større grad enn på sommeren er dekket en viktig faktor for sikkerheten.

Dekk handler først og fremst om sikkerhet, forteller Rune Korsvoll fra NAF/Motor. Foto: Fred Magne Skillebæk
Dekk handler først og fremst om sikkerhet, forteller Rune Korsvoll fra NAF/Motor. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer


– Det er først og fremst snakk om sikkerhet – om evnen til å stoppe bilen rasktest mulig, forteller Rune Korsvoll fra NAF/Motor, den norske representanten for testen.

Han legger til at støynivå og fremkommelighet også er blant kriteriene som blir vurdert, men at dette er ikke kritiske faktorer det bør legges så mye vekt på.

Feil trykk i dekkene? Alt for mange har det.

Store prisforskjeller

Heller ikke lommeboken bør få bestemme dekkvalget alene. Pris er et viktig element, men i stedet for å velge et billig dekk er det bedre å sjekke pris mange steder for de litt dyrere dekkene. På den måten kan du få et bedre dekk til en rimelig penge. Sammenhengen mellom kvalitet og pris er i høyeste grad til stede, også når det gjelder dekk. Det er derimot store prisforskjeller å spore hos de forskjellige forhandlerne.

– Det er ikke uvanlig å kunne spare 1.000 – 1.500 kroner på fire dekk, forteller Rune Korsvoll.

Flere vil ha plass på dekkhotell.

Pigg eller piggfritt?

I valget mellom pigg eller piggfritt bør det også tas med i betraktningen at piggfrie dekk kan gi bedre økonomi på sikt, ettersom et piggfritt dekk beholder de gode egenskapene lenger enn det et piggdekk gjør, forteller testen. I dette ligger det at du må bytte piggdekk oftere enn piggfrie.

Piggfrie dekk gir minimal ulykkesøkning

DinSide Motor kommer også i år med pristest av vinterdekk, så her er det bare å følge med!

Er dekkene dine riktig montert på felgen?

RESULTATER:

Nedenfor finner du resultatene innen hver øvelse. I tillegg står det spesifisert hvor stor vekt øvelsen har på sluttresultatet. Summen av øvelser gir en poengsum fra 1-10, hvor 10 er svært bra.

Dette er testens fire beste piggdekk:

Continental fremstår som en klar vinner blant piggdekkene. Dette dekket gir best grep på is, og presterer meget godt på snø, kan testpanelet melde.

image: Test av vinterdekk 2011


Dette er testens fire beste piggfrie vinterdekk:

Michelin X-Ice er blitt det absolutt beste piggfrie dekket, etter at de har forbedret fjorårets dekk. I tillegg skårer det meget bra på tørr asfalt, og er testens stilleste dekk. Et verdig vinnerdekk for norske vintre.

image: Test av vinterdekk 2011


Testen er utført av Test World, i samarbeid med NAF og Motor.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!