Test av fotoboksvarsler

Det blir stadig flere fotobokser langs norske veier. For de som har en tendens til å gli litt over tillatt hastighet finnes det imidlertid en løsning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foruten å senke farten på permanent basis slik at man ikke lenger har noe å frykte, kan man kjøpe seg en av mange fotoboksvarslere som er på markedet. Det moralske i kun å vokte seg mot straffen og ikke overtredelsen, kan naturligvis diskuteres, men faktum er at fotoboksvarslere er fullt tillatt i Norge.

Dessuten vil nok mange som ellers kjører lovlydig føle en ekstra sikkerhet i å få en påminnelse før farten registreres. Å komme litt over tillatt hastighet, er noe som skjer de fleste, bevisst eller ubevisst, fra tid til annen.

Umulig å misse

image: Test av fotoboksvarsler

Test av fotoboksvarsler


  Vi har testet en anretning med det treffende navnet ”Cruise Control Fotoboksvarsler”. Vår erfaring er at med denne om bord er det kort sagt umulig å kjøre forbi en fotoboks uten å være klar over det.

  500 meter før farten måles, advares nemlig føreren med et ganske høylytt lydsignal akkompagnert av blinking fra den svarte boksen på størrelse med en liten klapptelefon.

  200 meter senere starter den å telle ned med pip av varierende styrke, avhengig av om du er over eller under fartsgrensen.

  Lang nedtelling

  Nedtellingen fortsetter helt til du har passert fotoboksen. I praksis betyr det at det er umulig å unngå faresignalet selv om man kjører med høy musikk eller åpen bil med taket nede. Enkelte vil kanskje oppleve signalene som vel forstyrrende og plagsomme. Tiden nedtellingen pågår er nemlig ganske lang, naturligvis avhengig av farten.

  image: Test av fotoboksvarsler


  Det er verdt å påpeke at den GPS-baserte varsleren ikke fungerer inne i tunneler. Det er også viktig å sørge for å plassere redskapen oppå dashbordet med fri sikt opp mot himmelen.

  Abonnement


  Når du kjøper boksen følger ett års abonnement med gratis. Kartoppdateringer sendes månedlig til abonnentens e-post hvor man så kan laste det ned til boksen ved hjelp av en USB-kabel. Etter det første året, må ny avtale tegnes dersom du ønsker å fortsatt motta oppdateringer. Det koster deg 29 kroner måneden.

  På eget ansvar

  Produsenten gir imidlertid ingen garanti for at alle bokser til enhver tid er registrert. Det vil si at du selv bærer ansvaret dersom du ikke skulle bli varslet. Vår erfaring er imidlertid at dette skjer ytterst sjeldent og i så fall i sammenheng med oppføring av nye bokser. Brukerne oppfordres imidlertid til å melde inn eventuelle uregistrerte bokser.

  image: Test av fotoboksvarsler


  Oppladingen av varsleren skjer enten via sigarettenneren i bilen eller ved hjelp av et vanlig strømadapter. Produsenten opplyser at batteriet skal vare ca 22 timer etter opplading. Vi finner ingen grunn til å betvile det.

  Bevegelsessensor

  Ved hjelp av en bevegelsessensor registrerer varsleren om det er folk i nærheten. Dersom det ikke er det, skrur den seg automatisk av for å spare strøm. Tilsvarende gjelder når du setter deg inn i bilen etter å ha vært borte.

  Cruise Control Fotoboksvarsler produseres av Whistler Norge AS.

  Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!