Test av billåser

Det tar innbruddstyven to sekunder å bryte seg inn i en 1999-modell Hyundai Atos. Dette er det dårligste resultatet av i alt 47 modeller som er testet for innbruddsikkerhet av Svenska Stöldskyddsföreningen.

Test av billåser
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Hvert år tester Søta Bror innbruddsikkerheten på billåser. Testene gjennomføres av den svenska bedriften Svenska Stöldskyddsföreningen, som tester sikkerheten i mange forskjellige produkter på ordre fra en annenperson. Testene av billåser gjøres på oppdrag av Bilförsäkringsbolagen – altså bilforsikringsselskapene.

Totalt 47 modeller

Totalt er det gjennomført 47 tester gjennom årenes løp. I år er det 12 modeller som har gjennomgått testen, i tillegg til de to svenske modellene fra Volvo som har gjennomgått et større testopplegg og som er føyd til listen på bakgrunn av dette. Vi nevnte Hyundai Atos som den verste av alle som noensinne er testet. Dårligst resultat at årets modeller, har 2000-modellen Opel Astra 1,6 16 V fått, med en tid på 19 sekunder.

Innbruddstid med håndverktøy

Tidene vi referer til, er altså hvor lenge det tar å bryte seg inn i bilen med håndverktøy. Det stilles per i dag ingen krav til billåsene om motstandsdyktighet mot langfingrede. Stöldskyddsföreningen opererer med en anbefalt norm, som sier at det bør ta mer enn to minutter å bryte seg inn i en bil gjennom låsen, ved hjelp av håndverktøy.

25.500 innbrudd i året

I Norge har antallet bilinnbrudd holdt seg relativt konstant de siste årene. Dersom vi ser på gjennomsnittet de siste tre årene, er det 25.500 biler som blir utsatt for innbrudd hvert år. Forsikringsselskapene utbetaler 210 millioner kroner i erstatning for denne kriminaliteten hvert år. I Norge har vi ingen norm eller krav til billåsene på modellene som selges her – men interesseorganisasjonene for forsikringsselskapene i Norge, Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH), konstaterer at det er forskjell på innbruddsmotstanden i forskjellige modeller. FNH mener også at resultatene av slike tester som er gjennomført i Sverige også vil være gjeldende for norske forhold.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Klikk her for å komme til den komplette listen med alle 47 modeller som har gjennomgått svenskenes innbruddstest.

Relaterte artikler:

Pristest av bilalarmer
Slik beskytter du bilen din mot tyveri og innbrudd
Mange måter å sikre bilradioen på