Testvinneren på monteringsvennlighet: Play Evolution. <A HREF="http://www.dinside.no/dh_bilde/6694.jpg">Klikk her for større bilde.</A>
Testvinneren på monteringsvennlighet: Play Evolution. Klikk her for større bilde.Vis mer

Test av barneseter

Feil bruk av barneseter er den vanligste grunnen til at barn i godkjent utstyr blir skadet. Vi har tatt en runde i jungelen av barnesikringsutstyr og sett på hvor håndterlig -- eller uhåndterlig -- de forskjellige er.

Barneseter til bil får du kjøpt på de fleste bilrekvisitaforretninger og barne-utstyrsforretninger. Vi besøkte tre av de største på sitt område i Oslo: Torshov Bilrekvisita, Snap Drive og Babyshop A/S. Etter vår runde erfarte vi at man finner det største utvalget av barneseter i barneutstyrsforretninger.

Hvordan gjøres det?

I en tidligere artikkel har vi gitt deg råd om kjøp av barnesikringsutstyr. Det viktigste rådet er egentlig å dra til et sted hvor du får god hjelp, og hvor de har tid til å hjelpe deg med å prøve, og montere setet i bilen din første gang.

Har du ikke tilgang på et slikt sted, blir det desto viktigere at setet er utstyrt med en lettfattelig bruksanvisning -og at det klart fremgår hvordan setet skal monteres, slik at det ikke er mulig å montere det feil. Det er uansett viktig å lese bruksanvisningen, selv om du mener å vite hvordan setet skal monteres. Bruksanvisningen var noe av det vi så på i vår minitest.

Monteringsvennlighet

Vår minitest omfatter fem stoler. I tillegg til å vurdere bruksanvisningene, har vi sett på monteringsvennlighet; er det tidkrevende og vanskelig å montere stolen, behøver du mye ekstrautstyr til monteringen, er stolen lett å flytte mellom forskjellige biler, hvor godt fast sitter setet, hva betaler du -og hva får du.

Vi har ikke vurdert sikkerheten på de ulike barnesetene - de er alle godkjent etter siste ECE-norm. Utgangspunktet for testen er derfor at det "sikreste" barnesetet er det som er enklest å montere på korrekt måte.

Play Evolution mest vennlig

Vi testet følgende seter: HTS BeSafe Standard, Priori Maxi-Cosi, Britax Supercruiser, Safety Sprint og Play Evolution. Av disse var Play Evolution den beste bakovervendte løsningen med tanke på monteringsvennlighet, og som samtidig satt stødig i setet på vår bil. Den som imidlertid syntes å sitte absolutt best av alle, og som virker tryggest, var HTS BeSafe. Denne var imidlertid svært innfløkt å montere i bilen.

Les hvordan vi utførte testen, og hvilke betingelser vi har lagt til grunn
Her er testresultatene:

Play Evolution

Bakovervendt 0-10 kilo
Forovervendt 9-18 kilo

Bruksanvisningen var kun i form av små anvisninger festet på setets rygg, men dette var lettfattelig og ikke til å misforstå. Enkel å montere både forovervendt og bakovervendt. Du bruker kun bilens egne seler til å feste setet med. Dette er det stødigste bakovervendte barnesetet som vi testet, -av de som kun brukte bilens sikkerhetsseler til feste. Sitter svært stødig forovervendt.
Pris: ca. 1550 kroner

HTS BeSafe Standard

0-18 kilo
Kan monteres forover- og bakovervendt

Informativ bruksanvisning som setter søkelys på sikkerhet og tar opp problemstillinger som airbag og barn, og forovervendt kontra bakovervendt. Litt vanskelig forklart hvordan setet skal festes bakovervendt, men veldig enkelt forklart om forovervendt montering. Veldig enkel å montere forovervendt, og den sitter veldig støtt. Bakovervendt montering er en svært tidkrevende oppgave, noe som ikke gjør stolen egnet til å flytte mellom flere biler.

Setets vekt, samt at man må ha støtteben og festeseler til sikring av setet i tillegg til bilens egne seler, gjør det ikke mer monteringsvennlig. Men når setet først er på plass, er det ingen tvil om at dette setet sitter best av de vi har testet. Det er verst på monteringsvennlighet, men virker best på sikkerhet av de vi testet.
Pris sete: 1958 kroner
Støttebein: 268 kroner

Safety Sprint

Bakovervendt 0-13 kilo
Forovervendt 9-18 kilo

Bruksanvisningen har ikke norsk oversettelse, men den har fremdeles lettfattelige forklaringer, både for forover- og bakovervendt montering. Bruker kun bilens seler til å feste setet, og det er enkelt å montere bakovervendt. Setet sitter imidlertid svært løst i vår bil. Forovervendt er det mer komplisert å montere, og vendt forover må du feste en seleklemme som er svært hard å få åpnet og lukket; nærmest umulig å betjene. Setet er ganske lett, og dermed enkelt å flytte på.
Pris: 798 kroner

Priori Maxi-Cosi

Forovervendt 9-18 kilo
Kan ikke monteres bakovervendt

Ikke norsk oversettelse i bruksanvisningen, men gode illustrasjoner og enkle beskrivelser. Setet er veldig enkelt å montere, og det bruker kun bilens egne belter. Setet var imidlertid ustødig i vår bil, og selen ville ikke sitte der den var ment å sitte bak på setets rygg. Dette vil imidlertid variere fra bil til bil! Setet er veldig lett å bære med seg.
Pris: 1798 kroner

Britax Supercruiser

Forovervendt 2-25 kilo
Kan ikke monteres bakovervendt

Lettfattelig bruksanvisning. Veldig enkel å montere. Bilens belter strekkes foran setet og barnet, slik at det er disse som blir barnets sikkerhetsseler. Føringene til selene virker ikke overbevisende, og setet virker ustødig. Det absolutt letteste setet.
Pris: 1098 kroner

Les hvordan vi utførte testen, og hvilke betingelser vi har lagt til grunn