TEST: Audi TT 2.0 TFSI S tronic

Audi TT Roadster er blitt mer voksen, linjene er mer klassiske enn frekke – men den har aldri vært morsommere å kjøre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TT-kabrioleten med det minste motoralternativet og uten firehjulsdrift kan gi gylne øyeblikk av kjøreglede til selv den mest blaserte sjåfør. Da vi testet var alt feil, piggfrie vinterdekk på tørr asfalt og litt for kaldt til å nyte toppløsheten – likevel ga TT kjøreopplevelser som sitter i, den er rett å slett utrolig morsom å kjøre.

En del av æren skal den spreke, men også trivelige toliters turbomoteren ha, og ganske mye av æren går til girkassen med dobbelkløtsj og momentanskift, men først og fremst er det balansen og veigrepet som løfter kjøregleden til nye høyder for forhjulsdrevne roadstere (er dette en selvmotsigelse – roadster og forhjulsdrift?).

image: TEST: Audi TT 2.0 TFSI S tronic
image: TEST: Audi TT 2.0 TFSI S tronic
image: TEST: Audi TT 2.0 TFSI S tronic


Vi savnet ikke V6-motoren vi kjørte i vanlig TT, og faktisk ga det en viss tilfredsstillelse å holde dampen oppe på svingete veier uten hjelp av firehjulsdriften. Og viktigste grunn til at nye TT er så morsom å kjøre er nettopp svingeviljen, den ivrer inn i svingene og gjør det i enda større grad med den lettere tolitersmotoren.

Uvirkelig sprek

0-100 km/t er oppgitt til 6,5 sekunder med S tronic-girkassen, to tideler raskere enn med manuell girkasse. S tronic girkassen oppfører seg nær automatgirkassen i bruk, men er effektiv både for akselerasjon og for forbruk. V6-utgaven sparer så mye drivstoff ved denne girkassen at reduksjonen i CO2-avgiften betaler for hele girkassen på det norske markedet. For vår toliter turbo er ikke forskjellen så stor, og godt over 20.000 kroner ekstra må på bordet for å sikre seg den. Det er den verdt.

Akselerasjonstidene gjør at du må opp på tredje motoralternativ i BMW Z4 (2.5si) og helt opp i trelitersutgaven av Mercedes-Benz SLK (SLK 280) for å matsje TT Roadster. Og en 230.000 kroners oppgradering til TT med V6 gir deg bare mellom fire og seks tideler bedre akselerasjon. Og best av alt, TT med toliter føles også så sprek som tallene gir inntrykk av.

Ofrer bakseter

I forhold til en vanlig TT kupé mister du ikke bare taket, baksetene forsvinner også. Og det er oppbevaringsplass til taket den frigjorte plassen brukes til, bagasjerommet er ikke veldig mye mindre på kabrioleten.

TT Roadster er allerede avslørt som en kjøreglad bil, og litt mer spesifikke detaljer om motor og kjøreegenskaper, blant annet et antiskrenssystem som aldri får hvile, kan du lese mer om her.