Tesla Model X får 77.100 kroner billigere innstegsversjon

Kun en måned etter introduksjonen lanserer Tesla en ny prisgunstig variant.

<b>PÅ PLASS</b> Tesla har levert ut sju biler av nye Model X så langt, men langt flere sitter og venter på bilen de bestilte for lang tid tilbake. Foto: JAMIESON POTHECARY
PÅ PLASS Tesla har levert ut sju biler av nye Model X så langt, men langt flere sitter og venter på bilen de bestilte for lang tid tilbake. Foto: JAMIESON POTHECARY Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tesla Model X er verdens første fullelektriske SUV. Modellen ble etter flere år med forsinkelser omsider introdusert på det norske markedet i begynnelsen av juni, og du kan lese vår prøvekjøring av nykommeren her.

Den følger i hjulsporene til Model S som har vært i salg i Norge siden 2013.

Ny innstegsmodell

Innstegsprisen på Tesla Model X var 740.200 kroner for varianten 75D med firehjulstrekk og fem seter. Men allerede nå, kun en drøy måned etter introduksjonen, velger Tesla å introdusere en ny innstegsmodell, 60D, tilgjengelig fra 663.100 kroner. Det betyr en prisreduksjon på hele 77.100 kroner.
Forskjellen på de to variantene går på batterikapasiteten. Fysisk er batteriet identisk, men 75D har en rekkevidde oppgitt til 41,7 mil, mens nye 60D får rekkevidde opptil 35,5 mil.

Tekniske data som 0-100 km/t, toppfart og dreiemoment oppgis å være identisk for de to modellene.

Kjøper du en Tesla Model X 60D kan du når som helst velge å oppgradere til 75D, noe som kun er en software-oppdatering som skjer trådløst. Det medfører at du da må betale prisforskjellen på 77.100 kroner pluss et gebyr for oppgraderingen. I USA er dette gebyret per i dag 500 dollar, altså rundt 4.200 kroner.

– Vi gjør dette for å la enda flere kunder få muligheten til å kjøpe en Model X, sier kommunikasjonssjef i Tesla Motors Norway, Even Sandvold Roland.

HELSPENT: Teslas kommunikasjonsansvarlige i Norge har tro på at prisreduksjonen gjør bilen med falkevinge-dørene tilgjengelig for langt flere nordmenn.  Foto: JAMIESEON POTHECARY
HELSPENT: Teslas kommunikasjonsansvarlige i Norge har tro på at prisreduksjonen gjør bilen med falkevinge-dørene tilgjengelig for langt flere nordmenn. Foto: JAMIESEON POTHECARY Vis merPå spørsmål om hvorfor de velger å gjøre dette allerede nå så kort tid etter introduksjon, så svarer han dette:

– Dette er en naturlig oppfølging av at Model S fikk 60 som ny innstegsmodell i juni, og det har så langt blitt tatt godt i mot, sier Sandvold Roland. Han legger til at ventetiden for nye Model X nå er drastisk redusert.

– Bestiller du en Model X nå, så får du bilen i oktober, opplyser Tesla-representanten.

Konkurranse fra Audi

Men Tesla vil få konkurranse om markedet for fullelektriske SUVer. Allerede ved bilutstillingen i Paris til høsten er det ventet at Mercedes-Benz vil vise elbil-utgaver de etter hvert vil komme med.

Audi har allerede vist e-Tron quattro Concept, som kommer til Norge sommeren 2018.

– Vi vil la kunder forhåndsbestille vår kommende fullelektriske SUV allerede i 2017, sier Audi- direktør i Norge, Harald Edvardsen-Eibak.

KOMMER SNART: I 2018 kommer Audis fullelektriske SUV.  Foto: FRED MAGNE SKILLEBÆK
KOMMER SNART: I 2018 kommer Audis fullelektriske SUV. Foto: FRED MAGNE SKILLEBÆK Vis mer


Han er ikke bekymret for at markedet vil bli mettet av Tesla, men har stor tro på det de vil komme med.

Tilpasset Norge

– Vår elektriske SUV vil komme med tre forskjellige batteripakker med ulike ytelser og rekkevidde opptil 50 mil. Den vil bli tilgjengelig med en rekkevidde-vennlig variant og en sportslig S-utgave.

Ettersom Norge er et av foregangslandene på elbil har vi fått ta del i utviklingen av nykommeren.

Det betyr at den blir godt tilpasset norske forhold med blant annet luftfjæring, mulighet for hengerfeste og skiboks på taket, sier Audi-direktøren. Han legger til at de ikke er bekymret for Teslas nye prisreduksjon og sier at de vil komme med en konkurransedyktig pris når de kommer.

Audi vil også konkurrere med Tesla i andre segmenter da de har opplyst at de vil lansere en ny fullelektrisk bil hvert år fra 2018 til 2025.

Les også: Vi har kjørt budsjett-utgaven av Tesla Model S
Les også: Dette er Mercedes' sine planer for elbiler
Les også: Vi har kjørt BMWs Tesla-killer
Les også: Denne prisgunstige elbilen blir en salgsvinner