Tesla Model S støtter kun 3G

Og Tesla vet ikke når 4G-modeller kommer til Norge.

<b>VERDILØS?</b> Dersom 3G-nettet stenger i 2020 vil mange av funksjonene i Model S utebli.  Foto: KNUT MOBERG
VERDILØS? Dersom 3G-nettet stenger i 2020 vil mange av funksjonene i Model S utebli. Foto: KNUT MOBERG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi kunne for en ukes tid tilbake fortelle at Telenor planlegger å stenge 3G-nettet for å gi ytterligere plass til 4G-nettet.

- Det vil tidligst skje i 2020, men kan også bli noe senere, forteller Bjørn Amundsen, dekningsdirektør i Telenor.

Innen den tid vil de fleste ha byttet ut mobiltelefonene sine, så det skaper få problemer på den fronten. Verre er det med alle enheter som ikke er en mobiltelefon, men som likevel bruker 3G-nettet.

Tesla Model S er en slik enhet.

Vi har testet budsjettutgaven

Ingen oppdatering

Til nå har Tesla kunnet løse flere av utfordringene de har fått underveis bare ved å oppgradere programvaren i bilen via nettet. Dersom 3G-nettet stenger i 2020, eller når det måtte stenge, så blir dette langt vanskeligere.

Hovedkortet i en Tesla Model S er klargjort for 4G/LTE, men bilene som til nå er levert har bare 3G-modem. Dette er maskinvare som må byttes fysisk for å snakke 4G språk, og dette kan ikke oppdateres via nettet.

På en pressekonferanse forrige uke fortalte Elon Musk at bilene til nå leveres med 3G, men at de snart begynner utrulling av 4G/LTE.

- Foreløpig har vi ikke fått vite når biler med 4G kommer til Norge, forteller Esben Pedersen, kommunikasjonssjef for Skandinavia.

Heller ikke den nye og oppgraderte P85 D med firehjulsdrift, verdens raskeste sedan, kan skilte med 4G.

Slik fungerer Model S

Storbruker


Bare skjermen på en Model S vitner om at dette er en bil som må være koblet opp mot internett. På den samme pressekonferansen var da også Elon Musk klar i sin tale.

- Vi anser oss mer for å være en programvareleverandør mer enn vi er en leverandør av maskinvare, fortalte Elon Musk oss.

SE OGSÅ: Dette er lillebror, Model 3

Dette synliggjøres i stor grad gjennom bilene, for få andre biler – om noen – er oppkoblet på samme måte som en Model S. Dermed vil det også gjøre ekstra vondt dersom en Model S skulle miste dekningen permanent.

Så hva skjer da når 3G-nettet er dødt og bilene ikke støtter 4G? Svaret er enkelt. Bilene må da bygges om til å takle 4G, og etter all sannsynlighet handler det kun om et modemet.

Hvor komplisert dette er, og hva et 4G-modem vil koste er foreløpig ikke kjent.

HER FINNER DU ALT OM TESLA