Tesla Model S P85D møter BMWs barskeste - med Tommy Rustad bak rattet!

V8-muskler mot lynende elektrisitet i tidenes oppgjør.

<strong><b>NORGES RÅESTE:</strong></b>Testsjåfør og dagens mann er Tommy Rustad. Kanskje Norges aller beste racingsjåfør!  Foto: JAMIESON POTHECARY
NORGES RÅESTE:Testsjåfør og dagens mann er Tommy Rustad. Kanskje Norges aller beste racingsjåfør! Foto: JAMIESON POTHECARY Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det føles noe spesielt å stå ved den store breisladd-svingen på Rudskogen, og speide etter Tommy Rustad, nybakt Europamester i rallycross og Norges beste asfaltsjåfør. Og når han kommer, så kommer han selvsagt fort.

Men bilen han kjører avgir ingen lyd. Det piper i dekkene gjennom hele den lange svingen, og idet han passerer oss som et olja lyn(!), er det kun akkompagnert av summing av typen du vanligvis forbinder med NSBs regiontog.

Samtidig går det så alvorlig fort unna ned langsletta, at selveste Emanuel Desperados nok hadde snurret sju ganger rundt, slik han gjorde etter Reodor Felgens passering i Flåklypa Grand Prix.
- Dæven! Så du det?!

Alle som er tilstede, måper over farta til det miljøvennlige fartsmonsteret, som snart avløses av en P90D. Kan virkelig elbilen, eller radiobilen som bensinhoder ynder å omtale Teslaen som, være raskere enn det siste tilskuddet fra BMWs M-avdeling?

LES OGSÅ: Her er den nye Tesla Model S P90D

<strong><b>KLAR TIL START:</strong></b> Pulsen var høy før dragrace-duellen. Foto: JAMIESON POTHECARY
KLAR TIL START: Pulsen var høy før dragrace-duellen. Foto: JAMIESON POTHECARY Vis merFørst - dragrace

Vi ser oss nødt til først å arrangere et dragrace. 575 turbomatede bensinhester mot 700 elektriske hester. Autofil-redaktør Stensrud taper rævkrok mot Tommy i hvem som har størst bensinhode, og må stille til start med elbilen.

Rustad trykker to ganger på M1-knappen på rattet i X6 M-en for å sette den i fullt angrepsmodus, mens Stensrud trykker inn «Insane-mode» på P85 D-en. Klar-ferdig-gå!

Begge firehjulstrekkerne suser avgårde. Allerede fra starten av leder Teslaen klart. Og selv etter målpassering flere hundre meter framme, leder Teslaen.

Tesla 1 - BMW 0.

- Fyyyyy flate! Teslaen stakk i fra med en gang, og BMW'n hadde ingen sjanse selv om den etter hvert greide å holde følge, sier Tommy, som er spent på hva for en rundetid vi kan sette med bilene.

Klar som en irsk setter i løpetida, iler han avsted mot Teslaen for å komme i gang.

<strong><b>SUPERBILKREFTER:</strong></b> Tesla Model S P85D har hele 700 hestekrefter og en  toppfart på 250 km/t. 0-100 km/t går unna på 3,4 sekunder. Foto: JAMIESON POTHECARY
SUPERBILKREFTER: Tesla Model S P85D har hele 700 hestekrefter og en toppfart på 250 km/t. 0-100 km/t går unna på 3,4 sekunder. Foto: JAMIESON POTHECARY Vis merEnormt skyv

<strong><b>SUGER KREFTER:</strong></b> Rekkevidden var rimelig kort etter noen få runder på banen. Foto: JAMIESON POTHECARY
SUGER KREFTER: Rekkevidden var rimelig kort etter noen få runder på banen. Foto: JAMIESON POTHECARY Vis mer
<strong><b>BEGRENSET:</strong></b> Tesla lar deg ikke deaktivere noen assistansesystemer, men bremsene har godt bitt. Foto: JAMIESON POTHECARY
BEGRENSET: Tesla lar deg ikke deaktivere noen assistansesystemer, men bremsene har godt bitt. Foto: JAMIESON POTHECARY Vis mer
<strong><b>ERFAREN SJÅFØR:</strong></b> Tommy er alltid rolig bak rattet, selv helt på grensen av hva bilene klarer. Foto: JAMIESON POTHECARY
ERFAREN SJÅFØR: Tommy er alltid rolig bak rattet, selv helt på grensen av hva bilene klarer. Foto: JAMIESON POTHECARY Vis mer

Startpunktet passeres og stoppeklokka startes. Etter at storbilen har sust forbi oss, hører vi ikke så mye mer til den før Tommy framprovoserer dekkskrik i noen svinger et stykke unna. Mens Tommy er på den andre siden av banen, tar vi oss i å høre fuglene kvitre før dekkskrikene tar til igjen og øker i styrke. Han suser forbi oss og vi klokker inn tiden - 1,49.

- Jeg må si jeg er fryktelig overraska over hvor effektiv den er fra null. Momentet er maks fra starten av og skyvet er enormt! Kjørekomforten er veldig bra. Bilen er tight og fin, den har bra balanse, men er litt understyrt. Det virker som om dekkene har størst utfordring med å holde grepet i svingene. Bilen har fin styrefølelse og god bremsefølelse.

- Er det nok bitt i bremsene, lurer vi?

- Det er veldig rart at det bare er vindsus og ikke noe motorlyd, men det er kanskje en tilvenning. Det gjør også at det er vanskelig å få den samme fartsfølelsen. Lyd og fartsfølelse henger tett sammen! sier Tommy.

Punktet før drifting

- Det utfordrende er at bilen ikke lar seg finbalansere på samme måte i sving når det begynner å gå fort. Det er for eksempel vanlig å gå på med litt gass på vei inn i svingen for å regulere dette, men fordi du ikke får slått av noe som helst av elektronikk, går ikke det her.

- Akkurat ved punktet før bilen skal til å drifte, vil jeg gjerne finbalansere den på den måten. For optimal kjørefølelse er det litt dumt at det er slik. Selv om jeg går på med gassen, skjer det ikke noe før bilens retning peker rett fram. Det gjør at du ikke kan bryte tidlig i svingen og dra med deg bilen ut på langsida.

- Den må liksom rulle lett og fint for at effekten igjen skal slippe til. Dermed får du ikke med deg høy fart inn i svingene, og du kan ikke dra med deg høy fart ut. Det hindrer nok Teslaen i å sette enda bedre rundetid, mener Rustad.

<strong><b>HEAVY METAL:</strong></b> Vrooom! X6M brummer ikke, den lager de groveste flerr du kan tenke deg. Foto: JAMIESON POTHECARY
HEAVY METAL: Vrooom! X6M brummer ikke, den lager de groveste flerr du kan tenke deg. Foto: JAMIESON POTHECARY Vis merLøve på steroider

<strong><b>OLD SCHOOL:</strong></b>Motorrommet i BMW-en er litt mer spennende enn hva du finner under panseret på Tesla. Her er det V8-muskler og dobbeltturbo! Foto: JAMIESON POTHECARY
OLD SCHOOL:Motorrommet i BMW-en er litt mer spennende enn hva du finner under panseret på Tesla. Her er det V8-muskler og dobbeltturbo! Foto: JAMIESON POTHECARY Vis merSå er det tid for å brenne bensin. Tommy setter opp sitt bredeste smil idet han flyr som en gaselle mot X6 M-en. Det formelig drønner i hele brakka av en bil når han ruser opp og spinner avsted. Asfalten krøller seg ikke, men det formelig vræler idet den digre BMW-en brøler forbi som en løve på steroider.

I motsetning til med Teslaen, kan vi høre BMW-en rundt nesten hele banen. Det er tydelig mye bil å håndtere når han kommer i full fart inn mot breisladd-svingen. Der passerer han!

Og tiden? 1,41 - altså nøyaktig åtte sekunder raskere!

Tommy smiler fornøyd og vet han har kjørt raskere. Likevel er han spent som en førsteklassing på å få vite tiden.

- En-førti-en-ti, ja … Han smatter liksom litt på det. Så kommer han analysen kun en racingfører av Tommy Rustads kaliber er i stand til å gi.

Utrolig gjennomført

<strong><b>MOROKLUMPEN:</strong></b> Både antispinn og antisladd lar seg koble helt ut i X6 M. Tvinger du den, kan du legge bilen i drift. Foto: JAMIESON POTHECARY
MOROKLUMPEN: Både antispinn og antisladd lar seg koble helt ut i X6 M. Tvinger du den, kan du legge bilen i drift. Foto: JAMIESON POTHECARY Vis mer- Det rare er at bilene først oppfattes som veldig like, men så er det selvsagt forskjeller som etter hvert viser seg å være ganske store. X6 M-en er som en BMW skal være - den er sportslig satt opp. Den er litt for stor og tung til banebruk. Likevel har den imponerende mye grep. Men fjæring og dempere klarer ikke helt å ta i mot grepet i kombinasjon med det høye tyngdepunktet i bilen.

Det er det vi kaller roll-senteret i bilen. Det gjør at X6 M-en begynner å små-steppe rundt i svingene når du tøyer grensene. Og siden den er firehjulstrekk med så mye grep, er det ikke mulig å få den til å drifte på samme måten som med en motorsterk bakhjulstrekker. Selv 575 hester klarer ikke å spinne alle fire hjulene med det grepet. Men bevares, bilen er tight, presis og fin! Den er omtrent så gjennomført som en gatebil i det segmentet kan være.

- Merker du noe til tyngdeforskjellen på de to bilene?

- Ja, spesielt ned mot Angsten (sving etter lang nedoverbakke, journ. anm.), så kjenner du at BMW-en er en stor og tung bil med mye vektmasse i bevegelse. Det er der jeg virkelig kjente at bilen begynte å steppe.
Der var Teslaen på sin side mye smidigere inn og lettere å kontrollere, faktisk.
Selv om vektforskjellen ikke er på mer enn 101 kilo i BMW-ens disfavør, så er det klart at Teslaen drar fordel av at den har mesteparten av vekta langt ned i bilen, i tillegg er jo det en mye lavere bil. Det merker du ned mot Angsten, hvor hastigheten ligger på rundt 200 km/t.

LES OGSÅ: Mer praktisk enn en X6M og like rask. BMW X5M

Tommys favoritt

Samtidig er det lettere å nøytralisere BMW-en ved å gå på med litt gass, balansere den, og dra med deg farta videre opp mot neste sving. Det går ikke med Teslaen, for går du på med gass der, så skjer det veldig lite. Kreftene strupes og det er bare helt dødt, forklarer Tommy.

<strong><b>IKKE SJANS:</strong></b> Tesla knuste BMW på dragrace, men på banen var det helt andre boller ... Foto: JAMIESON POTHECARY
IKKE SJANS: Tesla knuste BMW på dragrace, men på banen var det helt andre boller ... Foto: JAMIESON POTHECARY Vis mer


- Så hvilken bil er din favoritt?

- Njææ! Jeg er vel fortsatt der at jeg heller ville valgt meg BMW-en framfor Teslaen. Men jeg må si jeg ble veldig positivt overrasket over elbilen. Jeg skjønner godt at den er blitt så populær og selger så bra som den gjør. Du får mye bil for pengene, samtidig som den har god kjørefølelse. I tillegg har du miljøaspektet. Mest imponerende er det kanskje hvor kompakt bilen oppleves til tross for størrelsen.

<strong><b>KALKULERT:</strong></b> Tommy forklarer hvordan bilene oppførte seg i svingene på banen. Foto: JAMIESON POTHECARY
KALKULERT: Tommy forklarer hvordan bilene oppførte seg i svingene på banen. Foto: JAMIESON POTHECARY Vis mer

- Du sitter bra og kjørekomforten er
fin. Jeg vil si at den der er på nivå med BMW. Men jeg er veldig spent på hvordan det hadde vært å sammenligne en Tesla og en BMW når de begge har kjørt 200 000 km, smiler Tommy.

- Med BMW-en er jeg mest imponert over hvor bra man kan få en komfortabel SUV til å fungere på bane. Kombinasjonen imponerer virkelig! X6 M er et godt eksempel på en bil som lever opp til slagordet deres om ren kjøreglede, avslutter Tommy Rustad.

LES DUELLEN: Lexus RC F vs. Mercedes-AMG GTs

Konklusjon:

I likhet med Tommy er det lett for en autofil sjel å falle for BMW-en. V8-motor, turbo, bensin, mye lyd … Ja, hva er det ikke å like? Utover hva Tommy peker på, kan vi trekke fram prisen. For den er i utgangspunktet hårreisende: 2.210.800 kroner. Bare avgiftene alene utgjør 1.044.929 kroner. Men gleden for lyden, ytelsene og kjøreopplevelsen stivner når vi ser totalprisen.

Helskinn koster 49.800 kroner ekstra, Bang & Olufsen-stereo 43.700 kroner ekstra, skjermer i baksetet 27.700 kroner ekstra osv. Ekstrautstyret utgjør svimlende 533.160 kroner. Totalt koster BMW X6 M 2.743.960 kroner!

Skal vi le eller grine? Det føles naturlig å le når vi ser på samme prisbilde for Tesla Model S P85 D. Bilen er selvsagt et helt annet konsept, men se på hva du får for pengene: Fritaket for avgifter gjør at startprisen for P85 D er 767.000 kroner. Det er ikke mindre enn spektakulært billig sett i forhold til hvor sprek bil du faktisk får. Likevel skal også amerikanerne ha til salt i grøten. 21-tommers felger koster 32.300 kroner ekstra, Premium-interiør og belysning 21.500 ekstra og den nye typen skinnseter koster 17.900 kroner ekstra.


Totalt har Teslaen vår ekstrautstyr for 148.000 kroner. Totalprisen er dermed 939.000 kroner. Du kan dermed kjøpe to Teslaer og likevel ha 865.960 kroner til overs.

Tesla har endelig fått gode seter, likevel er fortsatt byggekvaliteten delvis for svak. Blant annet kan du fortsatt bevege på huset rundt instrumentpanelet, hvilket ikke er bra nok for en bil i denne prisklassen – avgiftslette eller ei. Men totalt sett er Teslaen et røverkjøp. I Norge!

Fakta
   
 BMW X6 MTesla P85 D
Motor:V8, 4,4,-liter, bensinturboEl-motor
Girkasse:8-trinns automatTrinnløs automat
Effekt:575 hk/6.000 o/min700 hk
Dreiemoment:750 Nm/2.200 o/min931 Nm
0-100 km/t:4,2 sek3,4 sek
Toppfart:250 km/t (sperret)250 km/t
Forbruk blandet:1,11 l/mil0 l/mil
CO2-utslipp:258 g/km0 g/km
L/B/H:491/199/169 cm497/196/143 cm
Drivhjul:FirehjulstrekkFirehjulstrekk
Akselavstand:293 cm296 cm
Bagasjerom:570/1.450 liter895/1.795 liter
Egenvekt:2.340 kg2.187 kg
Pris fra:2.210.000 kr767.000 kr
Pris testbil:2.743.960 kr939.000 kr


LES OGSÅ: Nå trøbler det seg til for Tesla

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer