<strong><B>TEST I BENKEN:</strong> </B>Raymond Skaar ved RS Tuning i Bergen foretok testen. Den første Teslaen vi prøvde slo ut bremsebenken allerede fra start. Det skyldes det enorme momentet bilen en elmotor har allerede fra bunnen.   Foto: KAJ ALVER / AUTOFIL
TEST I BENKEN: Raymond Skaar ved RS Tuning i Bergen foretok testen. Den første Teslaen vi prøvde slo ut bremsebenken allerede fra start. Det skyldes det enorme momentet bilen en elmotor har allerede fra bunnen. Foto: KAJ ALVER / AUTOFIL Vis mer

Tesla Model S gir mer enn de lover

Vi har satt alle de tre utgavene i bremsebenken for å sjekke effekten.

Publisert
Sist oppdatert

Om du skulle ta deg en tur på et biltreff, går det ikke mange meterne etter inngangsporten før man hører heftige diskusjoner om hestekrefter og drivhjulseffekt. Det debatteres heftig om drivverkstap og 4x4, for- og bakhjulstrekk.

Det er gode poenger. For det mange ikke tenker over, er at en god del av hestekreftene som er oppgitt av bilprodusentene, mistes på veien mot hjulene gjennom girkasser, differensialer og lignende.

Likeså er det jo effekten som er på drivhjulene som er interessant. 1000 hestekrefter i motoren hjelper lite om 500 forsvinner på veien til hjulene.

Når bilfabrikantene oppgir motoreffekt i sine biler, er disse målingene utført på laboratorier der alle tenkelige parametere er tatt hensyn til. Det presiseres at våre målinger er utført noe enklere enn disse. Tanken er at målingene kan representere bilen slik man møter den i den daglige trafikken. En slags hverdagstest.

Men hvordan er effekttapet på en elbil?

MER: Slik er Tesla S-teknologien

Spenningen stiger!

Autofil og Dinside.no har testet alle de tre utgavene av Tesla Model S: 60kWh - 85kWh - P85kWh. Raymond Skaar ved RS Tuning Bergen står klar for å få ta en bremsetest av samtlige biler.

- Jeg ble umiddelbart interessert i å gjøre denne testen da det er viktig og interessant å følge med i utviklingen av alt som skjer på bilfronten, sier han.

- Tesla er jo et relativt nytt produkt, i alle fall i effekttest-sammenheng. Så før jeg kunne svare på forespørselen, ville jeg kontakte Tesla for å høre at det ikke var noen umiddelbar fare forbundet med å kjøre denne type bil i en Dynapack bremsebenk. Samtidig tok jeg kontakt med hovedkontoret for DynaPack for å forsikre meg om hvilke innstillinger som er gjeldende når man skal bremse en el-bil.

- Teknikerne ved Tesla svarte over telefon at de ikke kunne se noen problemer med å utføre en slik test, utover de som kan oppstå ved enhver effekttest av hvilken som helst bil, sier Skaar, og fortsetter:

- Det er veldig spesielt å effektmåle en Tesla siden den ikke har en tradisjonell girkasse, men bare, forenklet forklart, ett ”gir” og veldig spesiell utveksling - og selvsagt el-motor.

Imponerende, men ikke lytefri: Her er Dinsides test av Tesla Model S Performance Edition

Her er resultatene:

<strong><b>MINSTE PAKKEN:</strong></b> Batteripakken er den minste, men ytelsene er likevel gode. Foto: KAJ ALVER / AUTOFIL
MINSTE PAKKEN: Batteripakken er den minste, men ytelsene er likevel gode. Foto: KAJ ALVER / AUTOFIL Vis merTesla Model S 60 kWh

Dette er utgaven med den minste batteripakken av de tre versjonene man får kjøpt av Tesla Model S. Den skal likevel gjøre 0-100 km/t på 6,2 sekunder, og er oppgitt til 306 hk og 440 Nm dreiemoment.

Resultat:
Hjulnav: 304,936 hk / 414,854 Nm
Oppgitt svinghjuleffekt (fra fabrikk): 306 hk / 440 Nm

<strong><b>MEST SOLGT:</strong></b> Den har den største batteripakken.  Foto: KAJ ALVER / AUTOFIL
MEST SOLGT: Den har den største batteripakken. Foto: KAJ ALVER / AUTOFIL Vis merTesla Model S 85 kWh

Dette er den mest solgte utgaven av Model S med den største batteripakken. Teslaen med denne pakken er i stand til å akselerere fra stillestående til 100 km/t på 5,6 sekunder, og er oppgitt til 367 hk og 440 Nm dreiemoment.

Resultat:
Hjulnav: 404,836 hk / 414,302 Nm
Oppgitt svinghjuleffekt (fra fabrikk): 367 hk / 440 Nm

<strong><b>PERFORMANCE:</strong></b> Oppgitt til 421 hk.  Foto: KAJ ALVER / AUTOFIL
PERFORMANCE: Oppgitt til 421 hk. Foto: KAJ ALVER / AUTOFIL Vis mer


Tesla Model S P85 kWh

Dette er Performance-utgaven av Model S. 0-100 km/t på 4,4 sekunder, 421 hester og 600 Nm dreiemoment er tallene Tesla oppgir.
Resultat:
Hjulnav: 423,847 hk / 413,047 Nm
Oppgitt svinghjuleffekt (fra fabrikk): 421 hk / 600 Nm

Slik gikk det med Tesla Model S i krasjtest

- Ikke overrasket

Norman Leivestad har drevet med optimalisering/chiptuning av alle typer biler - med hovedvekt på tyske turbobiler siden 1999. Han eier den ene testbilen med den største batteripakken - P85. Og Norman er ikke overrasket over at Tesla holder det de lover - og vel så det.

- En Tesla hadde aldri klart å holde følge med en ny BMW M5 om vi hadde startet racet i 150 km/t. Teslaen mister moment ganske raskt, mens BMW gjerne har toppeffekt helt til mål. Men innenfor norske fartsgrenser er den unik.

- Alle effekttall som er oppgitt av bilprodusentene, er et resultat som er oppnådd i et optimalt klinisk laboratorium hvor alle tenkelige parametere er tatt hensyn til. Testen er ikke direkte vitenskapelig, men så godt som vi kan få til med så like forhold som mulig og lik batterikapasitet/nivå på alle bilene.

Har du trimmet bilen din? Nå kan du bli tatt i kontroll

Slo ut bremsebenken

Den første Teslaen vi prøvde - med relativt lavt batterinivå - slo ut bremsebenken fra Dynapack allerede fra start.

Bremsebenken til RS Tuning klarer å henge med til å måle vanvittige 4000 Nm på drivakslingene på en 2wd – noe som tilsvarer 1130 Nm på svinghjulet med en ”normal” diffutveksling på 3,54:1. Likevel gikk den i rødt fra start.

– Det er nok helt sikkert mange som klør seg litt i hodet når vi sier at Tesla Model S har godt over 4000 newtonmeter i dreiemoment. For å oppklare dette, kan jeg ta et eksempel: En Tesla Model S har på en måte bare ett direkte gir.

Jeg har hatt min gamle folkefavoritt, en Volvo 240 med veldig trimmet turbomotor i samme benk for effekttest. Denne bilen har en tradisjonell girkasse i motsetning til Tesla. Der blir fjerdegiret det man kaller direkte gir (1:1) og utvekslingen er 3,54:1. Med den motoreffekten jeg bremset i den bilen, ble altså regnestykket: 594 Nm ganger med utvekslingen 3,54. Resultatet blir her altså 2102,76 Nm på drivakslingene.

- Vi så at Dynapack ikke klarte å holde igjen på lave hastigheter, fordi dette er en el-bil og den spesielle utvekslingen som Tesla har (9,73:1) genererer et ekstremt moment i bunn i lave hastigheter. Derfor klarer ikke en benk holde igjen - vi snakker om godt over 4000 Nm her. Og det har nok alle som har testkjørt en Tesla merket…

- Vi klarte å måle Performance-utgaven litt lenger oppe, og fikk da 4018,94 Nm. Omregnet med å dele på utvekslingen, blir det 413,047 Nm fra motoren. Under en av bremsingene, hvor vi ikke klarte å være raske nok med å trykke på knappen før benken måtte gi seg, viste jo faktisk skjermen 440 hjulhester (oppgitt 421 hk i motor). Og dette var på utgaven som hadde minst kapasitet igjen på batteriet av de tre som ble testet!

Møt Trond Gustav Sømme, som har verdens første Tesla-taxi

Om dynotesting

Tesla Model S gir mer enn de lover

  • Det finnes flere måter å teste effekten i en bil. En er Dynapack, en annen er det man kaller rullende landevei.


  • På en rullende landevei blir bilen spent fast med hjulene oppå ruller som er montert i gulvet. Utfordringen er selvfølgelig at med nok effekt kan man få hjulspinn på rullen, med det resultat at målingene ikke blir korrekt.
  • I en Dynapack brukes det hydrauliske bremseenheter som monteres på hvert hjulnav i stedet for rullene i gulvet.
  • Formålet med både rullende landevei og Dynapack er i tillegg til å måle effekt, også å feilsøke, optimalisere og utvikle motorens funksjon. Eksempelvis kan operatøren legge inn forskjellige motstand/last for å simulere veibruk, om man skulle ha en feil ved bilen som bare oppstår ved en viss belastning, hastighet, et visst turtall og lignende.
Kåret til årets bil 2014 av Dinside og Dagbladet: - Ytelsene er hinsides

Av: Kaj Alver

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer