Takk til deg som holder system i kaoset, parkeringsvakten

Har du noen gang tenkt at; aha, det var kanskje litt dumt å parkere her, litt for nærme krysset ved barneskolen der hundrevis av barn blir skjult av bilen min når de skal krysse veien?

<b>BETRYGGENDE:</b> Veldig ofte ligger den gule lappen i frontruten din for å minne deg på at du har gjort noe galt.  Foto: NTB scanpix
BETRYGGENDE: Veldig ofte ligger den gule lappen i frontruten din for å minne deg på at du har gjort noe galt. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Grønne, rosa, oransje og ikke minst gule lapper brukes oftest for å minne oss på noe. Den gule lappen som nå ligger på ruten din er der veldig ofte av en grunn, så la oss se vekk fra at årsaken til boten du nå står med i hånden er som følge av at du ikke rakk tilbake fra frisøren i tide, det kan skje alle og forårsaker ikke så mye annet enn irritasjon som bør være rettet mot deg selv.

Langs fortauene ferdes mange som har ekstra behov for godt utsyn, eller klare linjer å følge. Står du parkert for nære et vegkryss kan det redusere fremkommeligheten for større kjøretøy som brannbiler, for eksempel.

LES OGSÅ: Sannheten om diesel og utslipp

Titusenvis av bøtene som ilegges trafikkanter årlig skyldes uaktsomhet og ja, bøtene kommer av en grunn.

Hindrer sikten for mange

Som nevnte eksempel kan din feilparkerte bil sørge for en livsfarlig situasjon for noen andre. Om bilen som kommer kjørende ned veien ikke raskt nok ser barna som er på vei over gangfeltet kan det få katastrofale følger.

I tillegg er det også av hensyn til trygg ferdsel for fotgjengere som har behov for litt bedre tid på å planlegge overgangen. Barn, eldre, rullestolbrukere og blinde er blant de som gjerne trenger litt ekstra tid og tilretteleggelse før de passerer veien.

Men hva er løsningen?

Man kan si at bedre og større parkeringsplasser i storbyene er en god løsning, men det er heller ingen hemmelighet at vi også er ekstremt late. Stabsleder Atle Rønning i bypatruljeavdelingen i Oslo kommune fortalte meg nylig at det bare i 2015 var hele 62.000 kjøretøy som ble bøtelagt for å parkere i en sone hvor det er skiltet med parkering forbudt.

LES OGSÅ: Hold deg i venstrefila, er du snill

Det er hele 169,8 feilparkeringer hver eneste dag, gjerne på steder hvor det kan være akutt behov for fremkommelighet for andre kjøretøy.

Videre forteller Rønning at det i fjor ble skrevet hele 47.500 som følge av trafikkregelens §17.1.b ”I eller for nær veikryss”, og at det var nærmere 13.000 som parkerte i eller for nær gangfeltet.

Er der for deg

Så tenk deg godt om når du parkerer, er du usikker på om du er for nære krysset tar du heller en ekstra runde. Den gule lappen representerer mer enn de 500-700 kronene du får i bot.

Den representerer trygghet, og er en påminnelse om at du kan ha satt andre i fare ved å parkere uaktsomt ovenfor andre som ferdes langs veien.

LES OGSÅ: Pass på hvor mange plasser du bruker

Så tenk deg godt om før du lar ditt slurv gå utover en betjent som er på jobb for å sikre ditt nabolag.

Husk at parkeringsvaktene har som primæroppgave å sikre fremkommelighet og tilgjengelighet for byens trafikantgrupper og beboere.

I tillegg er de med på å gjøre byen du besøker eller bor i tryggere ved å være tilstede. Så får du heller bite deg selv i leppa når du har bommet på tiden, og ikke la det gå utover han eller hun som gjør jobben sin. Sikrer deg og dine en tryggere hverdag i trafikken.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!