Takboks? Dette bør du være klar over

Takboksen er en praktisk oppfinnelse. Samtidig er det knyttet mange regler, ulemper og farer til takboksen. Vi gir deg et minikurs.

Mange nordmenn bruker skiboks. Er du blant dem? Eller vurderer du å bli det? Da er det faktisk en rekke vektregler du bør være klar over. Foto: Per Ervland
Mange nordmenn bruker skiboks. Er du blant dem? Eller vurderer du å bli det? Da er det faktisk en rekke vektregler du bør være klar over. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Takboks, skiboks, jolle, likkiste - kjært barn har mange navn. Har du allerede en på taket? Eller har den flotte og snørike vinteren fått deg på tanker om å kjøpe en? Da bør du være klar over at det er en rekke regler og begrensninger ved bruk.

Vekt, vekt og vekt

For det første blir du nødt til å forholde deg til en rekke vektbegrensninger:

Innledningsvis må du finne frem vognkortet og finne ut hva som er tillatt taklast på din bil. De fleste større familiebiler har mellom 70 og 100 kilo tillatt taklast, men det finnes også biler som ikke har lov til å ha mer enn 50 kilo på taket - og enda mindre. Og det finnes biler som kan skilte med ekstreme taklaster, som for eksempel Volkswagen Caravelle og Toyota Land Cruiser V8 med henholdsvis 150 og 200 kilo.

Deretter må du finne ut av hvilken vektbegrensing som gjelder for takstativet som skal bære boksen. Det er ingen selvfølge at et takstativ er godkjent for eksempelvis for 80 kilo.

Tillatt taklast minus stativ og boks

 Foto: Skiguard
Foto: Skiguard Vis mer

Hva med deg?

Har du skiboks? (Avsluttet)
Nei, men vurderer å kjøpe en(29%) 604
Ja, bruker den i vinterhalvåret(28%) 581
Ja, kjører med den året rundt(18%) 382
Nei, og kommer aldri til å kjøpe en heller(12%) 243
Nei, biler med takboks er det dummeste jeg ser(11%) 233
Ja, men vurderer å slutte å bruke den(2%) 44
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.
 Foto: Skiguard
Foto: Skiguard Vis mer
Så må du finne ut av egenvekten til både takstativet og takboksen. Takstativer veier vanligvis mellom 3 og 6 kilo, mens takbokser oftest veier mellom 15 og 35 kilo.

Deretter summerer du disse to vektene. Summen trekkes fra tillatt taklast. For eksempel 75 kilo (tillatt taklast) minus 23 kilo (takstativ og takboks) er lik 52 kilo. I dette eksempelet kan du altså lovlig maksimalt fylle boksen med 52 kilo.

Selve takboksen

Før du gjør dette, må du imidlertid sjekke hvor stor vekt selve takboksen er godkjent for. Hvis ikke denne er godkjent for 52 kilo nyttelast, blir det i dette tilfellet boksen som setter øvre begrensning for tillatt last.

Bilens tillatt totalvekt

Og ikke nok med det - du må også være klar over at alle biler har en tillatt totalvekt som ikke lovlig kan overstiges. Hvis du trekker bilens egenvekt fra tillatt totalvekt, får du tillatt nyttelast.

Eksempelvis kan bilens tillatte totalvekt være 2.000 kilo, mens egenvekt er 1.500 kilo, noe som gir 500 kilo tillatt nyttelast. Husk at både passasjerer og bagasje spiser av nyttelasten. Hvis alle sitteplasser er besatt og bilen er lastet med mat og drikke for en ukes hyttetur, er det faktisk ikke sikkert at du har noen tillatt nyttelast igjen til takboksen. Dette gjelder ikke minst biler med syv eller flere besatte sitteplasser.

Oppsummert:

Ingen av disse vektgrensene må brytes:

  • Tillat taklast - står i bilens vognkortet
  • Tillatt takstativlast - opplyses av produsenten
  • Takboksens tillatte nyttelast - opplyses av produsenten
  • Bilens tillatte totalvekt - står i vognkortet
I tillegg er det en rekke andre ting du som eksisterende eller blivende takboks-eier bør være klar over.

Kjøreegenskaper og kollisjoner

 Foto: Biltema
Foto: Biltema Vis mer


Sikkerhet 1: Bruk av takboks vil gi bilen et høyere tyngdepunkt. Dette vil kunne gi endrede og uønskede kjøreegenskaper i sving.

Sikkerhet 2: Fest alltid lasten godt inne i takboksen. Hvis ikke vil tung last kunne bevege seg både sideveis og i lengderetningen under unnamanøvre og ytterligere påvirke bilens kjøreegenskaper negativt.

Sikkerhet 3: Ikke alle takbokser er like solide. Ved bråbrems på tørr asfalt - eller ved kollisjon - vil harde gjenstander som ski og lignende kunne trenge ut av boksen og skade egen og andres bil - og i verste fall myke trafikanter eller personer i bilen man kjører på.

Skader på boks og bil

Uhell 1: Husk at bilen din blir høyere når du har skiboks på taket. Sett et klistremerke i nærheten av instrumentpanelet som minner deg og andre førere av bilen om dette, slik at takboksen ikke ender opp som pinneved på vei inn i egen garasje eller kjøpesentergarasjen.

Uhell 2: Husk å si fra om at du har skiboks på taket når du bestiller maskinvask på bensinstasjonen. Hvis ikke kan både boks, bil og vaskemaskin få skader.

Forbruk, støy og utslipp

 Foto: Skiguard
Foto: Skiguard Vis mer


Forbruk: Bruk av takstativ og skiboks gir økt luftmotstand, noe som vil gi et høyere drivstofforbruk. Økt drivstofforbruk vil i neste omgang gi økte drivstoffutgifter og økte CO2-utslipp. Derfor bør takboksen brukes så sjeldent som mulig.

Støy: Bruk av takstativ og skiboks vil kunne gi økt vindstøy, noe som svekker opplevd komfort.

Plast eller glassfiber? Lakkert eller matt? Høy eller bred? Sideåpning eller åpning i bakkant? Følg med, vi kommer snart tilbake med en artikkel om hva du bør tenke på når du velger ut din nye takboks.

Kilder: Skiguard, Toyota Norge, Harald A. Møller

Les også:

  • DinSide Motors juveler