Ta lommelykttesten nå!

Sjekk om refleksene dine virker!

<b>LOMMELYKTEN AVSLØRER:</b> Lys på refleksen med en lommelykt i et mørkt rom. Da vil du lett se hvilke reflekser som fungerer godt, og hvilke du bør kaste. En dårlig refleks er gjerne mer risikabelt å gå med, enn ingen refleks. Foto: Stig A. Schibbye/Reflexconsult AS
LOMMELYKTEN AVSLØRER: Lys på refleksen med en lommelykt i et mørkt rom. Da vil du lett se hvilke reflekser som fungerer godt, og hvilke du bør kaste. En dårlig refleks er gjerne mer risikabelt å gå med, enn ingen refleks. Foto: Stig A. Schibbye/Reflexconsult AS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi er på god vei inn i den mørke årstiden, og det betyr at det er viktig å ta frem refleksene. Ifølge Trygg Trafikk, reduseres risikoen for å bli påkjørt i mørket med 85 prosent, ved bruk av refleks.

Har du gamle reflekser som har ligget i lomma i mange år, eller som har ligget i en skuff, kan det være en idé å sjekke hvorvidt de faktisk funker.

Test refleksen

Reflekser er ferskvare, og ifølge det svenske Vägverket har en refleks en levetid på cirka tre år.

En slitt refleks gjør deg mindre synlig, og det kan være enda mer risikabelt å gå med en slitt refleks enn å ikke ha på refleks i det hele tatt - fordi du føler deg tryggere og har en annen adferd dersom du tror at du blir sett, enn du er dersom du vet at du ikke blir sett.

Derfor er det viktig å forsikre seg om at refleksen faktisk virker. Dette gjør du enkelt ved hjelp av en lommelykt:


Dette sliter på refleksen

Sølvreflekser, altså slike reflekser som er sydd på klær, refleksvester og liknende, påvirkes ikke like mye av ytre faktorer som plastreflekser gjør - og kan holde i mange år. Det som kan slite på denne typen reflekser, er fysisk slitasje som gnissing mot refleksen og vask av plagget.

Plastreflekser er mer utsatt for slitasje i form av gnissing mot eksempelvis nøkler i lomma, og kan dermed lett miste noe av sine reflekterende egenskaper. Men alt avhenger av hvilke materialer som er brukt i produksjonen.

Se etter dette CE-merket om du skal kjøpe ny refleks. Foto: Stig A. Schibbye/Reflexconsult AS
Se etter dette CE-merket om du skal kjøpe ny refleks. Foto: Stig A. Schibbye/Reflexconsult AS Vis mer
Stig A. Schibbye er Norges representant i CEN og ISO for å utarbeide og revidere samtlige standarder for personlig refleks. Foto: Per Ervland
Stig A. Schibbye er Norges representant i CEN og ISO for å utarbeide og revidere samtlige standarder for personlig refleks. Foto: Per Ervland Vis merSjekk dette når du kjøper ny

Dersom du skal ut og skaffe ny refleks, bør du se etter at det er CE-merket.

– Norsk lov krever at samtlige refleksprodukter som omsettes i Norge skal være CE-merket.”, sier Stig A. Schibbye i Reflexconsult AS.

Det hjelper imidlertid ikke at de er CE-merket, hvis det ikke er riktig CE-merke. Vær også oppmerksom på at enkelte kan bløffe med CE-merkingen!

– I løpet av de senere årene har det kommet mange nye refleksprodukter i butikkene. Flere av disse er svært gode, men mange produkter er under enhver kritikk og skulle aldri ha vært solgt. Se etter CE-merket, men pass på at du ikke kjøper et produkt som er CE-merket bare fordi det er et leketøy som ikke er farlig for barn. Refleksbrikker, armbind og lignende skal ha CE-merket og ”EN13356” påtrykket, mens refleksvester og lignende (til forbrukere) skal være merket med CE og ”EN 1150”, sier Schibbye.

Disse trafikantene sliter mest med å få med seg det som skjer i trafikken

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!