Sy deg en bil

Skinn, lakk og lær. Det blir biler av slikt.

<strong>IKKE SØMLØS:</strong> Detaljene på denne modellen fra Smart viser ekte skreddersøm.             Foto: Fred Magne Skillebæk
IKKE SØMLØS: Detaljene på denne modellen fra Smart viser ekte skreddersøm. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trenden er klar. Nå er det på tide å få sydd seg en bil – eller motorsykkel for den saks skyld. På de store bilutstillingene får vi servert tanker både fra de sprøeste designerne og de mer moderate realistene. De mest kreative koker suppe på det de mer moderate gjør om til realiteter. Eksemplene finnes fra tidlig morgen. Hvor gal var for eksemepel ikke de som begynte å lakkere bilen i matte farger, som oftest sort? Nå forteller Peugeot at de skal lage en spesialversjon i svart matt på bestilling. Du kan også helfoliere bilen i sort om du så ønsker.

Se bilder av kreasjonene lenger ned.

Fra slakter til skredder

Å slakte ei ku for å få seg et skinnsete har aldri vært noe hinder. Nå er det flere som leker med tanken på å trekke bilen eller motorsykkelen med skinn utvendig også. Franske CarFace er en av dem, og på bilutstillingen i Paris viste de frem en Smart ForTwo som var heltrukket med skinn. Over skarpe kanter og krumninger måtte skredderen frem og sy en vakker søm for at designen skulle bli som bestilt. Når han først må frem med nål og tråd, så får du jo også muligheten til å velge alternative farger på de forskjellige delene. Det kan jo være greit for skjønnheten.

Både to og fire hjul

CarFace er dog ikke alene om å jobbe med skinnkledde kjøretøy. Franske Hermès har fulgt opp trenden. Sammen med Yamaha har de laget et eksemplar av Vmax, kledd i lær. De fleste løse deksler og logoer er trukket med skinn, og sømmer er som på Smart ForTwo benyttet der skinnet ikke er elastisk nok til å bli trukket rundt, eller der det er ønskelig med en skjøt av forfengelige grunner.

Vi har liten tro på at dette blir en trend for massene, men se ikke bort fra at ett og annet søndagskjøretøy kan bli satt opp med materialer fra bondens kjæledegger. Hvorvidt det er et fransk fenomen som er i ferd med å oppstå skal være usagt, men både hos CarFace og Hermès har de fransk som morsmål.

IKKE SØMLØS: Detaljene på denne modellen fra Smart viser ekte skreddersøm. Foto: Fred Magne Skillebæk


Gjenbruk

Noen designere er faktisk så hekta på skinn i og fra biler at de lager egne kolleksjoner fra skinnet i vrakede biler. De er rett og slett rundt på bilhuggerier og henter stoffer, skinn og andre slags detaljer, for deretter å lage klær av det. Hva sies for eksempel om et belte til buksen som tidligere har vært et sikkerhetsbelte? En beltespenne fra en Mercedes-stjerne, kanskje?

Har du tips? Send inn til [email protected]

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!