<B>LITEN OG KJAPP:</B> Slik ser den ut, den elektriske trehjulingen Sway, som vises på CES i Las Vegas. Den kan aktivt bikkes innover i sving og den drives av en elmotor på bakhjulet. Toppfart mellom 66 og 112 km/t og pris fra 31.000 kroner. Foto: Sway
LITEN OG KJAPP: Slik ser den ut, den elektriske trehjulingen Sway, som vises på CES i Las Vegas. Den kan aktivt bikkes innover i sving og den drives av en elmotor på bakhjulet. Toppfart mellom 66 og 112 km/t og pris fra 31.000 kroner. Foto: SwayVis mer

Sway med smart trehjuling

I Las Vegas er det nå det store elektronikk-showet CES som går av stabelen. Der vises denne.

CES er elektronikkbransjens store årlige begivenhet i Las Vegas, men det er ikke bare TV-er, mobiler og annen elektronikk som ble vist fram der nå i januar.

En kan også finne tilsynelatende smarte saker som «Sway», en slags kombinasjon av to ulike kjøretøyer vi har kjørt tidligere - Segway og Toyota i-Road.

Vi har også tidligere omtalt et alternativ som har bare ett hjul!

Heller innover

Det dreier seg om en elektrisk, moped-aktig tingest med plass til to. Det mest spesielle med den er ikke at den har ett hjul bak og to foran, men at den kan bikkes innover i svingene som en tohjuling. Den kombinerer dermed det praktiske aspektet til sistnevnte med høyere stabilitet, takket være de to klart distanserte forhjulene, som også gir bedre bremseegenskaper.

Fra 31.000 kroner

Firmaet bak heter snodig nok Sway Motorsports, uten at vi helt kan se rally-potensialet i denne maskinen. Den ser likevel ut til å fungere etter hensikten, skal man tro den følgende demo-videoen fra selskapet:


Den tilbys i tre versjoner, hvorav grunnversjonen har en toppfart på 66 kilometer i timen og koster 5.000 dollar (rundt 31.000 kroner). Den raskeste kan klare hele 112 kilometer i timen, men koster da også nær 70.000 kroner. De er uansett begge raskere enn tidligere nevnte Toyota i-Road, men langt fra like sofistikerte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Opptil 100 km

Hurtigheten skyldes at der Toyotas pendler-maskin har to motorer á 2 kW, som gir totalt 5,5 hestekrefter, har byraceren Sway en 8 kW-motor som driver bakhjulet. Det gir en effekt på 11 hestekrefter.

Strømforsyningen kommer enten fra et blybatteri, eller et litium-ionbatteri. Det gir rekkevidder på henholdsvis 32 og 100 kilometer.

Sway skal etter sigende komme i salg i California i 2015. Hvorvidt den noen gang finner veien hit til landet vites ikke, men det er jo lov å håpe?

LITEN OG KJAPP: Slik ser den ut, den elektriske trehjulingen Sway, som vises på CES i Las Vegas. Den kan aktivt bikkes innover i sving og den drives av en elmotor på bakhjulet. Toppfart mellom 66 og 112 km/t og pris fra 31.000 kroner. Foto: Sway
Slik ser den ut, den elektriske trehjulingen Sway, som vises på CES i Las Vegas. Den kan aktivt bikkes innover i sving og den drives av en elmotor på bakhjulet. Toppfart mellom 66 og 112 km/t og pris fra 31.000 kroner. Foto: Sway Motorsports