Svindelforsøk for 31 millioner

Bilsvindel mest utbredt - dette er de vanligste metodene.

At bilen din skull ta fyr helt av seg selv midt i ødemarken er lite sannsynlig, og noe forsikringsselskapene mener lett avdekkes som svindel. Foto: ALLOVER PRESS
At bilen din skull ta fyr helt av seg selv midt i ødemarken er lite sannsynlig, og noe forsikringsselskapene mener lett avdekkes som svindel. Foto: ALLOVER PRESS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvert år er det nordmenn som forsøker seg på forsikringssvindel, men slett ikke alle lykkes i å cashe inn forsikringspremien.

Svikstatistikken for 2011 fra Finansnæringens fellesorganisasjon (FNO) viser at nærmere halvparten av svindelforsøkene som ble avdekket i fjor, gjaldt person- og varebiler. Og metodene er uten tvil mange.

Mens noen setter fyr på den gamle bilen i et skogholt, melder andre bilen stjålet og dumper den i sjøen.

MEN ikke alle som blir beskyldt for slurv eller svindel har gjort feil: For eksempel bør Finansklagenemnda endre praksis i saker som handler om kortsvindel - svært få oppbevarer nemlig koden sammen med kortet.

Svindelforsøk for millioner

Totalt ble det avdekket svik i forbindelse med 712 saker innen privatforsikring, som til sammen utgjorde 126,6 millioner kroner i avslått erstatningsbeløp.

Hele 298 av fjorårets saker gjaldt person- eller varebil (42 prosent). Disse hadde et erstatningskrav på 31 millioner kroner til sammen. Ifølge FNO er det vanligste at svindlere arrangerer disse skadene selv, eller melder inn skader som ikke har skjedd til selskapene.

Stine Neverdal, kommunikasjonssjef i FNO, forteller at de vanligste metodene knyttet til bilsvindel er arrangerte tyverier, arrangerte kollisjoner, dumping av bil for eksempel i fjorden eller påtenning av bil.

– De seneste årene har forsikringsselskapene avslørt mange slike saker. I løpet av det siste året har dessuten en rekke biler som har blitt dumpet i sjøen blitt hevet av forsikringsselskapene, sier Neverdal til DinSide.

Hun legger til at bransjen har svært mange medarbeidere som kontinuerlig jobber med å avdekke svindel, men at bransjen også mener det er store mørketall.

Les også: Nå er det denne tyven er på jakt etter

Usannsynlige bilbranner

I enkelte tilfeller er det svært enkelt for forsikringsbransjen å avsløre svindelforsøkene, ikke minst ved enkelte bilbranner.

– Generelt begynner ikke moderne biler å brenne så lett, selv om elektrisk årsak kan forekomme og bilbranner kan oppstå i forbindelse med store ulykker. Men litt for mange biler brenner øde steder, for eksempel på skogsveier sent om natten, sier Neverdal.

FNO mener en rekke svindelforsøk skyldes at en bil viser seg å være vanskelig å selge, og dermed blir meldt stjålet, før den så blir funnet utbrent et eller annet sted.

– Selskapene har stort fokus på bilbranner, som dessuten etterforskes av politiet. De som står bak dette bør passe seg, siden de risikerer både politianmeldelse og forsikringsnekt, understreker hun.

Les også: Dette er biltyvenes nyeste triks

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer