Svenskene nærmer seg forbud mot GPS i bil

– Det som er mest farlig er å slippe blikket av veien. Derfor må vi skape en teknikknøytral lovgivning, sier Anders Ygeman i Socialdemokraterna(S) til Dagens Nyheter.

I Sverige kan GPS-bruk i bil, bli forbudt fra 2012.  Foto: COLOURBOX.COM
I Sverige kan GPS-bruk i bil, bli forbudt fra 2012. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trafikutvalget i den svenske Riksdagen vil ha enda tydeligere lovgivning mot bruk av GPS i bil. I utvalget sitter Anders Ygeman, som mener at ordlyden i loven bør skjerpes.

Sist og først

Ironisk nok er Sverige ett av de siste landene i Europa som forbyr teksting og sending av SMS, samt stiller krav til handsfree-bruk i bil. Men loven trer ikke i kraft før i 2012 eller 2013, ifølge Dagens Nyheter.

Og nå opplyser Dagens Nyheters kilder at forbudet kan bli enda strengere: Både mail, internett og bruk av GPS skal forbys.

Det betyr at i praksis at svenskene ikke lenger kan rette blikket mot elektroniske hjelpemidler og duppeditter som for eksempel iPhone eller navigasjonssystem.

Flere biler har i dag tilgjengelig internett ; BMW har ConnctedDrive hvor man kan få Google Earth integrert i bilens underholdnings- og informasjonssystem.

Forsker på det samme i Norge

Trafikantatferdsseksjonen i Veidirektoratet jobber for tiden med en revisjon av eksisterende forskrift om forbud mot håndholdt telefon, og også de ser på hvilke teknologiske nyvinninger det bør tas hensyn til:

- Det er ingenting som tyder på at det kommer en lignende lovgivning angående GPS og navigasjon i Norge med det første, sier Jon Molnes, leder ved Trafikantatferdseksjonen i veidirektoratet, til DinSide.

Men ikke føl deg for trygg:

- Det kan tillegges at uoppmerksomme bilister som for eksempel betjener en GPS under kjøring, og som følge av dette har oppmerksomheten rettet mot GPS`en istedenfor veien over lengre tid, kan rammes av vegtrafikklovens § 3, presiserer Molnes.

Farlig med SMS

– SMS er mye farligere enn å prate i mobiltelefon, sier Ruggero Ceci, ekspert på Trafikverket til Dagens Nyheter. Å slippe blikket fra veien øker risikoen for en ulykke med over 20 ganger.

I Norge har det vært forbudt å sende SMS mens man kjører en god stund allerede.

Les også: Forby røyking i bil!

Kilder: www.fædrelandsvennen.no og Dagens Nyheter