Svak sikkerhetsutvikling

Det ble altså ingen femmere i siste runde av kollisjonstester fra Euro NCAP. Les mer om hvorfor.

Chevrolet Kalos: Utilfredsstillende
Chevrolet Kalos: Utilfredsstillende Vis mer

Fem stjerner glapp for Toyota RAV4

 1. Svak sikkerhetsutvikling
Toyota RAV4
Toyota RAV4 Vis mer


* Nye Toyota RAV4 får ikke flere stjerner enn Honda CR-V gjorde for fire år siden.
* Chevrolet Kalos får elendige tre stjerner, og kun to for fotgjengersikkerhet.
* Nissan Note får fire stjerner, men tre for barnesikring og bare to for fotgjengersikkerhet.
* Land Rover Discovery III får fire stjerner, men kun en liten stjerne for fotgjengere.

RAV4 likt med CR-V

Euro NCAP deler biler inn ni klasser etter størrelse og type. RAV4 havner i klasse "Liten SUV". Her er foreløpig kun seks biler testet, men blant dem Honda CR-V allerede i 2002. RAV4 oppnår altså ikke flere stjerner enn Hondaen; Fire stjerner for voksne passasjerer (de testet ikke spesifikt for barn i 2002), og tre stjerne for fotgjengere. Ser vi imidlertid på de mer spesifiserte grunnlagstallene bak stjernene, så har Toyota belegg for å kalle sin sikkerhet for klasseledende. Toyotaen scorer nemlig henholdsvis 32 poeng for voksne passasjerer og 21 poeng for fotgjengere, mot Hondaens tilsvarende 26 og 19 poeng. Men så er da også CR-V fire år eldre enn nye RAV4.

 • Les vår siste duell mellom RAV4 og CR-V her

  Kaos for Kalos?

  Chevrolet Kalos i krasjtest
  Chevrolet Kalos i krasjtest Vis mer
  Nissan Note
  Nissan Note Vis mer
  Nissan Note i krasjtest
  Nissan Note i krasjtest Vis mer
  Svak sikkerhetsutvikling
  Land Rover Discovery i krasjtest
  Land Rover Discovery i krasjtest Vis mer


  Chevrolet (tidligere Daewo) Kalos er en liten kombikupe vi omtalte tidligere i år i forbindelse med krasjtesten av Chevrolet Aveo. Sedanen Aveo, som er basert på Kalos, skal ikke selges i Norge, men ble angitt å være en nyere og sikrere bil enn Kalos, som på sin side blir solgt her til lands. Derfor var det med skrekk vi registrerte at Aveo fikk ekstremt dårlige frontkollisjonsresultater. Nå viser det seg heldigvis at Kalos likevel er sikrere en Aveo. Bilen oppnår henholdsvis tre, tre og to stjerner. Men det er fortsatt ikke særlig bra.

  Artikkelen fortsetter under annonsen

  Nissan Note: Fix for ISOFIX

  Denne søte lille fleksibilen, som redaksjonen kjører i disse dager, fikk pepper for et for svakt feste for barnesetet ISOFIX. Nissan har lovet å fikse dette på alle biler. For øvrig fikk den fire stjerner for voksne og tre for barn. Merk at det imidlertid kun var hårsbredder om å gjøre før den oppnådde fine fem stjerner.

  Discovery III: Fotgjengerskrekken

  At de digre tanksliknende SUVene er potensielt slemme mot fotgjengere kommer neppe som noen overraskelse. Nye Discovery oppnådde kun en stjerne på dette punktet. Men det er jo ikke umulig å bli bedre, både Nissan Pathfinder og Volvo XC90 har scoret to stjerner på fotgjengersikkerhet. Mer tankevekkende er kanskje at den digre bilen ikke scorer mer enn fire stjerners sikkerhet for voksne. Euro NCAP angir at dasjbordkonstruksjonen er potensielt skadelig for knærne til både fører og passasjer. Barn sitter imidlertid sikrere i de store SUVene enn i de aller fleste andre biler. Her oppnår Discovery fire fine stjerner.

 • Store bilder finner du her.

 • Tilbake til hovedartikkelen