SUV er sikrest

Stor bil er det beste du kan sitte i når uhellet er ute.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjøp en SUV, og du har statistisk sett størst mulighet for å overleve i trafikken. Det slår det amerikanske Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) fast i en ny rapport. Jo mindre bil du har, jo større er risikoen for fatale følger etter et uhell. Det er verdt å merke seg at rapporten kun tar for seg dødsfall, ikke skader eller andre omfang.

Opp ned

Rapporten er utarbeidet i forhold til millioner registrerte bilår. Målingene er gjort på biler av årgangen 2005-2008, og de er gjort i årene 2006-2009. Tallene har derimot ikke alltid sett slik ut. Rapporten slår fast at innføringen av elektronisk stabilitetskontroll har gjort underverker, og nærmest snudd hele statistikken på hodet.

Ordinære biler blir stadig sikrere

Store forskjeller

Tidligere var det ikke uvanlig at SUV-er og andre store biler veltet, enten alene eller i ulykker med andre biler innblandet. I senere tid har dette snudd helt om, og de er blitt noe av det tryggeste du kan sitte i om uhellet er ute.

Igjen, det er verdt å merke seg at rapporten er justert for antall og tid på veien, og spranget mellom de 150 forskjellige bilene i rapporten er enorm. Den rapporterer nemlig om hele sju biler hvor det ikke fantes et eneste dødsfall per million registrerte bilår. I andre enden av skalaen topper Nissan 350Z skalaen med hele 143 dødsfall for samme periodisering.

Her finner du de sikreste bilene

Likt i alle klasser

Det er først og fremst ESP som utgjør den store forskjellen. Ikke kollisjonssikkerheten i seg selv.
Det er først og fremst ESP som utgjør den store forskjellen. Ikke kollisjonssikkerheten i seg selv. Vis mer


Rapporten er ikke direkte overførbar til norske forhold på grunn av forskjeller i bilpark og kjøreforhold, men det er likevel høyst interessant å trekke paralleller. Rapporten deler også bilene opp i klasser, og uansett hvilken klasse den viser til, så er vekten avgjørende. Det er de letteste bilene i hver eneste klasse som har høyest dødsrate, og da snakker vi om bilklasser hvor ESP har vært standard i lang tid. Til og med når SUV-ene sammenlignes med andre biler med tilsvarende vekt kab de vise til lavere dødsrate enn andre.

Folke-SUV med sikkerhetsrekord

En klar taper

Det er ingen tvil om hvem som er den store taperen i rapporten. Nissan gjør seg gjeldende med fire biler på resultatlistene over de ti som kommer dårligst ut. Pick-up'en Titan står oppført to ganger, i tillegg til at den tredje modellen står oppført rett utenfor listen, på ellevte plass.
Nissan Versa er også representert på det som må anses å være "10 på bunnen" listen. Det er ingen heldig situasjon for Nissan, som også fikk ekstremt dårlig resultat i Euro NCAP med Nissan Navara.

ESP får skylda

Tellemetoden IIHS har benyttet viser heldigvis en betydelig nedgang i antall dødsfall. De ti siste årene er antallet halvert, og IIHS er klar i sin tale. Hovedårsaken er at også de større bilene nå har fått ESP.

Historikken er som følger:
1989 – 1993: 110
1999 – 2002: 87
2002 – 2005: 79
2005 – 2008: 48

Bilene med minst dødelighet
BilmodellBiltypeDødelighet
   
Audi A6 sedanpersonbil0
Mercedes-Benz E-Klasse sedanpersonbil0
Toyota Siennaminivan0
Ford EdgeSUV0
Nissan ArmandaSUV0
Range Rover SportSUV0
Land Rover Discovery 3SUV0
Honda CR-VSUV7
Jeep Grand CherokeeSUV11
Acura MDXSUV11
* Må ses i sammenheng med bilutvalget


Bilene med størst dødelighet
BilmodellBiltypeDødelighet
   
Nissan 350Zsportsbil143
Nissan Titan Crew Cabpick-up126
Chevrolet Aveopersonbil119
Chevrolet Cobaltpersonbil117
Nissan Titan X-Cabpick-up111
Kia Spectrastasjonsvogn102
Chevrolet Malibu Classicpersonbil99
Hyundai Tiburonpersonbil96
Nissan Versapersonbil96
Chevrolet Colorado X-Cabpick-up93
* Må ses i sammenheng med bilutvalget


*Rapporten er justerer for kjønn, alder, og en rekke andre faktorer. Ønsker du å lese hele rapporten, så finner du den her.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!