Superbus med toppfart på 250 km/t

Et konsept for fremtiden, mener nederlenderne som står bak.

Jo, dette er en buss ... Foto: Superbus Concept
Jo, dette er en buss ... Foto: Superbus Concept Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvilke assosiasjoner får du når du hører ordet "buss"? Det er vel lite sannsynlig at du tenker luksus og racerfart...

Men det er nettopp det Superbus lover. Superbus er et 15 meter langt kjøretøy som ligner på en limousin fra det ytre rom. Og det er da også en tidligere romastronaut, Wubbo Ockels, som sammen med TU Delft University har utviklet Superbus. Det må også nevnes at sjefsdesigneren er ingeniør Antonia Terzi, som før jobbet for BMW-Williams F1 team.

Tanken er at Superbus skal være fremtidens kollektivkjøretøy. Den rommer 23 passasjerer, og skal kunne frakte folk fra a til b raskt, miljøvennlig og komfortabelt.

Superbus har el-motor med litium-polymer batterier, og er bygget av ultralett karbon. Den har en toppfart på rundt 250 km/t.

Spår gullalder for elbil i 2020

Se video under (dessverre er innslaget på nederlandsk, men det gir et bilde på hva dette dreier seg om):


Doningen er utstyrt med tre hjulsett, hvorav to sitter bak, og kan svinges uavhengig av hverandre. Dermed lover Ockels og TU Delft University at Superbus kan manøvrere svinger godt, trass i sine 23 meter.

- Superbus' styrke er at den kan kjøre overalt hvor vanlige busser kan kjøre, sa Ockels da konseptbussen ble vist frem for verden under World Exhibition of the International Association of Public Transport (UITP) i Dubai for ikke lenge siden.

Og passasjerene kan slappe av komfortable seter med tv og internettilgang.

Myndighetene i De forente arabiske emirater har vist interesse, og dersom Superbus passerer kvalitetskontrollen, vil de legge inn bestillinger. Dette er gode nyheter for bakmennene, for utviklingen av Superbus kar kostet 19 milloner dollar, rundt 100 millioner kroner.

Les mer om Superbus her: Superbus Concept

Les flere artikler om konseptbiler her.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!