Foto: Aston Martin
Foto: Aston MartinVis mer

Super-Aston endelig vist

Enda mer krydder i anledning Genève-utstillingen.

GENÈVE (DinSide Motor): Vi har skrevet mye om Aston Martin i det siste - og for så vidt om andre sports- og supersportsbiler. Lavkonjunkturen har ikke hindret produsentene av entusiastbiler for de rike i å få ut sine produkter og konsepter - og vise dem frem i Genève. Vi ser på det som krydderet i biltilværelsen - som for øvrig blir stadig mer fornuftig.

Gled dere, for vi vil komme med den beste bildespesialen vår derfra når showet avsluttes...

I mellomtiden: Her følger en oppdatering av vår tidligere publiserte sak om det absolutte topproduktet i Aston-Martin-katalogen: One-77.

Skal bli verdens dyreste

One-77 fra Aston Martin overtar ifølge den britiske avisen Daily Telegraph tittelen som verdens dyreste nye serieproduserte bil fra Bugatti Veyron. Denne hadde en prislapp på 800.000 pund (8,6 millioner kroner) mens den nye superbilen fra Aston Martin, som vil plassere seg i kategorien over Mercedes SLR McLaren, Porsche Carrera GT og Ferrari Enzo, skal koste 1,2 millioner pund eller nær 13 millioner kroner etter dagens kurs. Norske avgifter vil komme i tillegg for en eventuell norsk kunde.

7-liters V12

One-77 blir den første helt nye Aston Martin etter at merket ble solgt av Ford til et konsortium ledet av britiske ProDrives sjef, David Richards. Bilen har et karbonfiberchassis og karosseri i aluminium. Motoren er basert på Astons V12-blokk, nå med et slagvolum på 7,3 liter og bilen vil ha en toppeffekt på "minst" 700 hestekrefter. (Idéen er å nå 770 hk, men produsenten tør ikke love dete ennå). Bilens ytelser skal minst ligge på 0 til 100 på 3,5 sekunder - bilen skal ha bakhjulsdrift - og pulverisere 300 km/t - grensen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Venteliste

Navnet One-77 (vi vet ikke om det blir det endelige navnet), kommer av at hvert eksemplar blir ett av totalt 77 som skal lages. For å bestille bilen må det betales inn et forskudd på over to millioner kroner. I oktober i fjor hadde over 100 personer tegnet seg på listen ifølge Daily Telegraph. Det kan altså bli flere potensielle kunder enn det skal bygges biler hvis ikke de økonomiske realitetene innhenter prosjektet...

Prosjektet går imens fremover skritt for skritt, på Parisutstillingen ble først en delvis tildekket prototype vist på standen under pressedagene, og nå er bilen altså å se i Genève.

Essensen av Aston Martin

One-77-prototypen omsider avduket av Ulrich Bez i Genève Foto: Knut Moberg
Foto: Aston Martin

- One-77 uttrykker all den know-how vi har akkumulert over de siste årene, sier Aston-Martinsjef Ulrich Bez, - den uttrykker også den skjønnhet vi kan tilføre en bil og den følelsesmessige opplevelsen den kan gi. Dermed, fortsetter han, er den et uttrykk for hva Aston Martin står for.