<B>HELAUTOMATISK:</B> Denne bilen kan i praksis finne veien på egenhånd, men kan også styres ved hjelp av førerens blikk. Hendene kan med andre ord holdes helt andre steder enn på rattet. Foto: AP
HELAUTOMATISK: Denne bilen kan i praksis finne veien på egenhånd, men kan også styres ved hjelp av førerens blikk. Hendene kan med andre ord holdes helt andre steder enn på rattet. Foto: APVis mer

Styr bilen ved hjelp av øynene

Du kan godt lese den overskriften en gang til.

Så sant du ikke er vedkommende som plutselig la deg over i venstre felt mens jeg lå i blindsonen din i helga, vet du at øynene er det viktigste redskapet du har når du kjører bil.

Men er det så viktig og så pålitelig at du kunne kjørt bilen bare ved hjelp av blikket?

Tyske forskere har åpenbart stor tro på menneskeheten, og, ikke minst, bilførere, for en radikal, ny teknologi tillater nemlig at du gjør nettopp det: Styrer bilen med øynene.

Les også: Fullstendig skakkjørt - med vilje

Oppsiktsvekkende

Raul Rojas forsker på kunstig intelligens ved Berlins frie universitet, et av Tysklands ledende forskningsinstitusjoner, og demonstrerte ifølge nettstedet NPR nylig en avansert prototype for utvalgte journalister.

KOMMER AN PÅ ØYNENE SOM SER: Den blikkstyrte bilen er stappfull av avansert teknologi. Foto: AP
KOMMER AN PÅ ØYNENE SOM SER: Den blikkstyrte bilen er stappfull av avansert teknologi. Foto: AP Vis mer


En Dodge Caravan ble kjørt over et stort, åpent areal på en av flyens flyplasser, kun kontrollert av førerens øyne. Hendene behøver altså ikke holdes på rattet, mens den mest åpenbare faren ved denne typen teknologi - at føreren mister konsentrasjonen og nistirrer på kona si i førersetet eller ungene i baksetet - motvirkes ved at styringen kan overtas av bilen på et hvilket som helst tidspunkt.

En rekke kamera, laserstråler og scannere, kombinert med satelittnavigasjon, sørger nemlig for at ukonsentrerte bilførere ikke uten videre sender bilen i grøfta, i tillegg til at bilen også registrerer potensielle farer i veibanen, enten det gjelder fotgjengere eller for eksempel andre biler som plutselig bremser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Beskjedne hastigheter

- Bilen kan gjøre alt. Den kan kjøre på egenhånd, eller den kan guides ved hjelp av førerens øyne. Bilen stopper ved veikryss for å spørre føreren om råd om hvilken avkjørsel den skal velge, forteller Rojas ifølge NPR.

Kunne du tenkt deg å styre bilen med øynene? (Avsluttet)
Nei, jeg foretrekker en bil som ikke krasjer(45%) 392
Dette høres ut som galskap(39%) 339
Jada, så får jeg gjort litt overtidsarbeid på veien(16%) 137
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Den tyske forskeren demonstrerte bilens reaksjonsevne ved å hoppe foran bilen mens den holdt en hastighet på beskjedne 16 km/t, og "The Spirit Of Berlin", som er kallenavnet bilen er tildelt, stoppet umiddelbart.

Den beskjedne hastigheten er forøvrig et ganske vesentlig poeng. Foreløpig går ikke Dodgen raskere enn 50 km/t, men forskerne har planer om å skru opp farten med 10 km/t etterhvert som teknologien blir bedre.

Forbedringene vil forhåpentligvis også gjelde for hjelmen føreren må bære på hodet for at systemet skal fungerer skikkelig. Sykkelhjelmen inneholder ett kamera som speider etter fotgjengere, og et annet kamera som overvåker øynene og blikkretningen til føreren.

Tror du bilkjøring uten å bruke hendene har noe for seg? Ville du stolt på en slik bil? Si din mening i forumet under!