Styr bilen med mobilen

Apps lar deg fjernstyre bilen med en smarttelefon.

I fremtiden vil biler i stor grad kunne kontrolleres med hjelp av en applikasjon på mobiltelefonen din. Søker du etter applikasjoner for de respektive bilmerkene i App-Store eller Android Market, så dukker det opp en løsning fra nær sagt alle produsentene. Det er ikke alle biler og modeller som lar seg styre, men de som gjør det har store fordeler.

Hvordan finne app'er?

Det er særlig de nyere bilene som har disse mulighetene, for ikke å snakke om elbilene. Vi har nylig brukt mye tid i en Nissan Leaf, en bil som kommer på markedet i løpet av høsten. På slike elbiler er det mye du kan håndtere ved å bruke mobiltelefonen som en fjernkontroll, for det er nettopp det disse applikasjonene er.

Full kontroll

Nissan har gitt systemet navnet Carwings. Applikasjonen gir deg eksempelvis full kontroll med ladingen selv om du ikke er i nærheten av bilen. Med elbiler har du nemlig ikke bare rekkeviddeangst i forhold til det å komme frem. Når bilen står til lading er det angsten for at noen skal ha tuklet med kontakten, at sikringen er gått, eller at andre uforutsette ting skal ha skjedd som hindrer lading. Med Carwings har du full kontroll. Den viser deg til enhver tid rekkevidden på den energien batteriet innehar i øyeblikket, i tillegg til at den forteller hvor lenge det er igjen til fulladet batteri.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Se eksempler på skjermbilder:


Klimaendringer

Den som tror vinteren i en elbil er kald må tro om igjen. Med Carwings kan du selv betjene varmeapparatet i bilen mens den står på lading, og du kan stille det hele inn med en timer. På den måten har du varm bil til det tidspunktet du ønsker, morgen som kveld, og strømmen til oppvarmingen hentes direkte fra nettet så lenge kontakten står i for lading. Systemet fungerer like godt for kjøling. I tillegg gir Carwings direkte tilgang til et kundesenter, hvor du kan stille de spørsmål du måtte ha om bilen.

Se demo av Ford Sync

Volvo kaller

Også Volvo lanserer en app som skal bistå i forhold til bilene deres. Applikasjonen jobber sammen med deres allerede etablerte On-Call system, og app’en har dermed fått nettopp dette navnet. Volvo sin løsning er myntet på de ordinære bilene også, ikke bare de elektriske. Med Volvo On-Call applikasjonen for enten iPhone eller Android kan du styre en mengde nyttige funksjoner via smarttelefonen.

Les også: Muligens verdens beste bilstereo

Sikkerhet først

Systemet blir tilgjengelig på alle nye Volvo fra 2012 modellår som har On-Call system i bilen. Volvo legger vekt på at dette er mye mer enn bare et rent leketøy, noe de har helt rett i. Med app’en kan du sjekke hvorvidt dørene og vinduene på bilen er lukket og låst. Skulle noe være åpent, så kan dette låses med applikasjonen. Husk, dette er et system som virker på ubegrenset avstand så lenge du og bilen har telefondekning.
Har du ruslet rundt i en ukjent by og skal tilbake til bilen, så kan du enkelt finne korteste vei tilbake, eller om nødvendig navigeres til den. Når du nærmer deg området bilen står parkert, så kan du bruke telefonen til å be bilen gi lyd og lyssignal. Når rekkevidden på nøkkelens fjernkontroll ikke er innenfor rekkevidde, så gjør mobiltelefonen og app’en Volvo On-Call jobben.

... og her er høstens iPhone

Overvåket?

Den samme app’en kan brukes til å logge alle kjøreturene dine de siste 40 døgn. Dette er en ypperlig funksjon for firmabiler, eller for de som trenger oppfrisking i forhold til kjøregodtgjørelse. Hvorvidt denne funksjonen kan deaktiveres kjenner vi ikke til.
Applikasjonen er også kjekk å ha i forhold til innbrudd. Dersom alarmen går, så får du en beskjed på telefonen din. Skulle bilen bli stjålet, så kan du følge den på et kart på smarttelefonen.

Flere kommer

På sikt vil flere leverandører komme med tilsvarende. Ford er i full gang med deres versjon, Sync. BMW har lansert sin applikasjon for BMW Connect, hvor også Facebook og Twitter er implementert. Ellers gjør den mye av det samme som Vovlo On-Call gjør. Mini kommer med egen applikajson som minner mye om BMW sitt Connect. Smart kommer med samme applikasjon for å overvåke ladingen på deres elbil som Nissan har på Leaf, og sånn fortsetter listen over tilbydere av applikasjoner for smarttelefoner. Husk derfor å sjekke før du kjøper ny bil. Kommer det en applikasjon til den, og i så tilfelle, til iPhone eller Android?