STORTEST: Vectra, Avensis og Passat i stasjonsvognduell

Den tøffeste kampen står om stasjonsvognkjøpernes gunst. Klassen preges av bilkjøpere som vet hva de vil ha og hva de trenger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: STORTEST: Vectra, Avensis og Passat i stasjonsvognduell


Og hver tiende bil som selges i Norge er en av disse tre. I tillegg selger biler som Ford Mondeo og Volvo V70/V50 godt, og også biler som Mazda 6, Audi A4, Peugeot 407 og Skoda Octavia kjemper i denne klassen. Alle de nevnte modellene er blant Norges 25 mest populære biler, og det til tross for økt konkurranse fra fleksibiler som Volkswagen Touran og Toyota Verso - som i praksis også frir til de samme kundene.

Plass, plass, plass

Statistikken viser at disse bilene er avhengig av å tilby god plass, spesielt i bagasjerommet. Peugeot fikk en skikkelig nedtur med 407 etter at den avløste 406 som var romsligere i bagasjerommet. Og alle de tre testbilene vi nå har tatt for oss, utmerker seg ved å tilby stor bagasjeplass. I tillegg er baksetene imponerende romslige, og det er kombinasjonen av plassen i baksetet og i bagasjerommet som gjør den store forskjellen i forhold til både de minste bilene i mellomklassen, og i forhold til de romsligste av kompaktklassebilene.

350.000 kroner

Testbilene våre, som alle hadde dieselmotorer med tilstrekkelig kraft, koster rundt 350.000 kroner ferdig levert. Og med denne prislappen og disse motorene er det små forskjeller i utstyrsnivå på de tre bilene.

image: STORTEST: Vectra, Avensis og Passat i stasjonsvognduell
image: STORTEST: Vectra, Avensis og Passat i stasjonsvognduell
image: STORTEST: Vectra, Avensis og Passat i stasjonsvognduell


Det er allikevel ett poeng at man er nøye med spesifiseringen av ekstrautstyr, og både Passat og Vectra er avhengig av gunstige ekstrautstyrspakker for å konkurrere på pris. Særlig den såkalte Komfortpakken i Passat virker svært gunstig, og prisbildet vil forandre seg betydelig hvis Volkswagen skulle bestemme seg for å kutte ut denne pakken og la kundene velge fra den tradisjonelle ekstrautstyrslisten.

Plassjokk

Bytter du ut din forrige generasjon Vectra med den vi hadde til test, vil du få ett av bilbransjens tydeligste eksempler på at bilmodeller vokser. Selv hvis din forrige bil var i storbilklassen vil Vectraen oppleves som større. Prisen har steget, men vi opplever at størrelsen har økt mer enn prisen. Og kanskje mer spesielt, i dag får du vanlige biler som er store, det er ikke lenger nødvendig å kjøpe noen av de dyre merkene for å få maksimalt med plass.

Dette er en sammenlikningstest, og blir du med videre forteller vi hva vi har lagt vekt på, og hvilken bil vi mener er det beste kjøpet.