STORTEST: Rommelig kamp i firmabilklassen

Det er egentlig ganske frekt. For nærmest uten skrupler feier Skoda inn i mellomklassen, og rokker ved de etablerte merkene -- og det til en pris som får konkurrentene til å vri seg i fortvilelse.

STORTEST: Rommelig kamp i firmabilklassen

Ikke bare er den billigere, den har også en toliters motor, mens mange av konkurrentene må nøye seg med 1,8-litere for at prisen ikke skal bli for stiv.

Skoda Octavia mot Nissan og Toyota

Derfor bestemte vi oss for å se nærmere på fenomenet Skoda Octavia. Vi bestemte oss for å finne ut av om pris er godt nok til å tukte konkurrentene, eller om tsjekkeren har andre fordeler. Vi lot den møte Norges sjette mest solgte bil hittil i år, Toyota Avensis, og nykommeren Nissan Primera. Målsetningen var å kåre en vinner.

I en uke hadde vi bilene, vi målte og kjørte. Kjørte og målte. Prøvesatt og analyserte, før vi trakk konklusjonen. Vi skal foreløpig ikke røpe hvem av bilene som vant, men vi kan fastslå at pris så definitivt ikke har noen avgjørende rolle på resultatet - og at seierherren var nær sagt overlegen...

Firmabiler

Til tross for at både Toyota Avensis Linea Terra A/C (254.600 kroner) og Nissan Primera Elegance (252.900 kroner) plasserer seg hårfint over en viktig skattegrense på firmabiler, 250.000 kroner, tilsvarer de to bilene vi testet businessutgavene med tanke på motorer, kjøreegenskaper og utstyr. Forskjellene mellom Primera Elegance og Business er i all hovedsak at Business ikke har forkrommede utvendige dørhåndtak, lettmetallfelger og at personene i baksetet må belage seg på å sveive dersom de skal ha vindusruten opp eller igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avensis Linea Terra og Linea Terra Business er likt utstyrt i følge opplysningsrådet for vegtrafikken (OFV). Prisen for Nissan Primera Business stasjonsvogn er 245.900 kroner, mens Toyota forlanger 246.900 for sin Avensis.

Her finner du prøvekjøringene

  • Les testen av Skoda Octavia 2.0 SLX stasjonsvogn

  • Les testen av Nissan Primera 1,8 Elegance stasjonsvogn

  • Les testen av Toyota Avensis 1.8 Linea Terra stasjonsvogn