Storkontrollen: Slik gikk det

884 fikk gebyr for manglende bilbeltebruk, og 57 er anmeldt for manglende sikring av barn.

<b>HUSK:</b> 40 prosent av trafikkdrepte i bil brukte ikke bilbeltet. Foto: COLOURBOX  Foto: Colourbox.com
HUSK: 40 prosent av trafikkdrepte i bil brukte ikke bilbeltet. Foto: COLOURBOX Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Før helgen fortalte vi at Statens vegvesen varslet storkontroll i helgen som var. Nå er regnestykket gjort opp, og over 82.000 biler ble kontrollert i de godt forhåndsvarslede kontrollene. I fjor ble 1.300 bøtelagt for manglende beltebruk. I år er tallet nede i 884.

Vegvesenet fjerner «glemt» regel

- Det er skrevet ut færre gebyr enn ved tilsvarende kontroller i 2013. Men likevel er det urovekkende at så mange får gebyr i godt varslede kontroller. Det er positivt at færre yngre (15 til 24 år) fikk gebyr nå enn tidligere. Dette tallet gikk ned fra 275 i fjor til 180 i år. Bruken av bilbelte er det viktigste, enkleste og mest effektive tiltaket for bedre trafikksikkerhet, sier Rita Helen Aarvold i Statens vegvesen.

Tidligere undersøkelser viser at mer enn 95 prosent bruker bilbelte. Mørketallene finnes likevel i at over 40 prosent av dem som dør i bil på norske veger ikke brukte belte. Her kan du se en annen grunn til at du bør bruke bilbelte.

NB: Ikke gjør disse tabbene

Glemmer barna


I de siste dagers kontroller er 57 sjåfører politianmeldt for å kjøre med usikrede barn mellom 0-14 år i bilen.

- At førere ikke sikrer sine barn og unge er alvorlig. Et usikret barn kan bli alvorlig skadet eller drept selv i lave hastigheter, sier Aarvold.

Selv om beltebruken øker blant voksne, så er det altså et økende antall sjåfører som ikke sikrer barna. I tillegg er det mange som slurver på andre måter. På tilsvarende kontroll i fjor ble 50 politianmeldt, mot årets 57. Årets kontroller var i større grad lagt innenfor tettbygde strøk – og Vegvesenet mener det er forklaringen for flere anmeldte i år.

Påbud: 
Det er påbudt å sikre barn i bil. Barn som er under 135 cm skal alltid bruke godkjent barnesikringsutstyr som er riktig i forhold til barnets vekt.

Barn mellom 135-150 cm og under 36 kilo skal bruke godkjent utstyr dersom slikt utstyr er tilgjengelig i bilen.