Storkontrollen: Slik gikk det

68.000 bilister ble kontrollert. Her er resultatene.

<b>SLURVER:</b> Det finnes fortsatt trafikkanter som kjører uten bilbeltet, eller med usikrede barn i bilen.  Foto: Colourbox.com
SLURVER: Det finnes fortsatt trafikkanter som kjører uten bilbeltet, eller med usikrede barn i bilen. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Før helgen meldte Statens vegvesen at de skulle ha storkontroll med fokus på bilbeltet. Dette ser ut til å være en årlig kampanje, hvor målet er å sjekke så mange som mulig, men å ta så få som mulig.

Derav varsling i forkant.

Totalt ble 68.000 bilister kontrollert. Av disse fikk 812 gebyr for manglende beltebruk.

Færre unge syndere

Årets kontroll var med dette ikke veldig oppløftende, sammenlignet med fjoråret. Det som derimot var oppløftende var at den yngre garde representerte en lavere andel av de bøtelagte enn tidligere år.

-I aldersgruppen 15-24 år ble det ilagt 137 forelegg, noe som er lavere enn tidligre, forteller Bjarte Skaugset i Statens vegvesen.

Vel vitende om at omlag 40 prosent av de trafikkdrepte i bil ikke brukte bilbeltet, så er har det høy prioritet i Statens vegvesen å snu tallene i positiv retning.

Fortsatt usikrede barn

OPPHAVET: Det var for 55 år siden at Nils Bohlin fant opp det vi i dag kjenner som 3-punkts bilbeltet.  Foto: Volvo
OPPHAVET: Det var for 55 år siden at Nils Bohlin fant opp det vi i dag kjenner som 3-punkts bilbeltet. Foto: Volvo Vis mer


Det som er like skremmende er at 35 personer ble anmeldt for å kjøre rundt med dårlig, eller usikrede barn i bil. Heldigvis er også dette tallet noe lavere i år enn tidligere år.

I fjor fikk 844 gebyr for manglende beltebruk, og 57 ble anmeldt for å ha usikrede barn i bilen.

- Bilbeltet er tross alt et av de enkleste og mest effektive trafikksikkerhetstiltakene vi har. Helgens kontroller viser at det er fortsatt er behov for å påvirke bilbelte-bruken gjennom kontroller og informasjonstiltak, sier Bjarte Skaugset i Statens vegvesen.

Her er bilbeltet som vekker deg