Storkontroll til helgen

I helgen blir det beltekontroll over hele landet, fra fredag til søndag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om 95 prosent av bilistene nå bruker bilbelte, så er ikke myndighetene fornøyd: Om lag 40 personer dør nemlig i bilulykker hvert eneste år fordi de ikke bruker bilbelte. I tillegg vil antagelig et større antall mennesker unngå skader.


Derfor skal Statens vegvesen ut på veiene kommende helg, både fredag, lørdag og søndag. Kontrolloffensiven finner sted i alle regioner, over hele landet.

I en tilsvarende aksjon i fjort måtte så mange som 1.300 personer finne seg i å betale gebyr til statskassen.

Vegvesenet fjerner "glemt" regel
 

Som å hoppe fra taket

Statens vegvesen påpeker at bilbelte er det enkleste og mest effektive hjelpemiddelet for å redusere tallet på drepte og hardt skadde i trafikken.

Det er sterke krefter i sving, og det å kollidere i 50 km/t uten bilbelte tilsvarer et fall på om lag ti meter. Det blir som å hoppe fra øverst på taket på et toetasjes hus, og rett i bakken.

Statens vegvesen legger til at det er unge menn som er overrepresentert i ulykkene. Ulykkene skjer oftest om natten, og dessverre er rus og høye hastigheter ofte en del av forholdene som skaper ulykkene.

-Derfor vil vi være ute på vegene hele helgen, også på kvelds- og nattestid, skriver Statens vegvesen i en pressemelding.

Likevel er det lys i tunnelen, for det er færre unge sjåfører som blir drept i trafikken.

Beltet skal sitte tett inntil kroppen, og det skal ikke være vridd. Det skal ligge stramt nede på hoftene, og alltid over skulderen.

Blir du stoppet uten bilbelte får du 1.500 kroner i gebyr. Har du usikrede passasjerer under 15 år blir føreren anmeldt.
 
 Barneseter byr på utfordring