Store prisforskjeller på oljeskift

Mens merkeverkstedene krever opptil 1.257 kroner for å skifte olje på bilen din, slipper du unna med 498 kroner hos Bislett Bilistsenter. Biligst blir det imidlertid hvis du gjør arbeidet selv.

Store prisforskjeller på oljeskift
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Motorolje må skiftes. Enten du liker det eller ei. Og skiftet du ikke olje i høst, har du ingen gode unnskyldinger for å ikke gjøre det nå. DinSide tok derfor en telefon til 28 forskjellige bilverksteder for å få et pristilbud på oljeskift.

Bilen vår

Vi bestemte oss for å teste prisen for oljeskift på Norges mest solgte bilmodell, Volkswagen Golf. Bilen var en 1999-modell og hadde en 1,6-liters bensinmotor under panseret. Denne motoren krever 4,5 liter olje med nytt oljefilter.

Vi ba de forskjellige aktørene om et pristilbud på skift av olje og oljefilter, inkludert olje, filter og arbeid. Det eneste kravet vi stilte var at oljen skulle være syntetisk.

Store prisforskjeller

Ikke overraskende var merkeverkstedene dyrest. Hos fire av fem merkeverksteder var imidlertid sjekk av bremsesystemet inkludert i prisen. Likevel synes vi over 1.200 kroner er en stiv pris å betale for å få utføre et oljeskift. Til sammenlikning skulle Bislett Bilistsenter i Oslo ha 498 kroner for samme jobben.

Hele prissammenligningen finner du her.

Billig arbeidskraft

Det er imidlertid ikke selve arbeidet du betaler mest for. Vanligvis ligger prisen for verkstedsarbeidet på 150 kroner og nedover. Noen av aktørene utførte faktisk oljeskiftet gratis. Du må kun punge ut for olje og filter.

Spar penger – gjør det selv

Dermed er det ikke stort å spare på å utføre jobben selv? Jo, det er det. Oljen på bensinstasjoner og bilverksteder er nemlig ikke billig. Et av bilverkstedene vi var i kontakt med krevde 159 kroner literen for sin helsyntetiske olje. Hos Biltema i Oslo var prisen 47 kroner per liter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge NAF er kvaliteten på oljen som tilbys av de store bilrekvisita-kjedene like god som den du får kjøpt på nærmeste bensinstasjon.

- Vi har ingen betenkeligheter med at norske bilister bruker billig olje, kjøpt hos en av bilrekvisita-kjedene, fastslår Thorleif Rønningen, teknisk konsulent i NAF.

- Det er imidlertid viktig å sjekke at oljens spesifikasjoner er i samsvar med det bilprodusenten anbefaler, sier Rønningen. Bruker du en olje som ikke oppfyller produsentens minstekrav kan du risikere at garantien bortfaller. Det er derfor lurt å be om en spesifisert kvittering når du kjøper olje til bilen din. Kvitteringen bør inneholde dato samt dokumentere oljens kvalitet.

Dermed er det fortsatt billigst å skifte olje og oljefilter på bilen din selv. En trinnvis forklaring på hvordan du selv skifter olje finner du i artikkelen Bytt olje og oljefilter.

Relaterte artikler

  • Våren - Tid for oljeskift

  • Bytt olje og oljefilter