Store prisforskjeller på Båtførerprøven

Skal du ta Båtførerprøven står tilbudene i kø. Du kan velge mellom kveldsskoler, brevkurs og Internett-baserte kurs. Prisforskjellene er imidlertid overraskede store. DinSide forteller deg hvor du finner det rimeligste tilbudet.

Store prisforskjeller på Båtførerprøven
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Båtførerprøven administreres av Sjøfartsdirektoratet. Til tross for at direktoratet ikke har oversikt over hvor mange aktører som tilbyr prøven, mener de tilbudet er tilfredsstillende. Du kan ta opplæringen som valgfag på flere videregående skoler, gjennom båtforeningen, på kveldsskole, eller sågar som fjernundervisning.

Fra 990 til 2.550 kroner

De forskjellige tilbudene er imidlertid svært forskjellig priset. En ringerunde til aktørene i Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger viste at prisen varierer fra 990 til 2.550 kroner. Hele prissammenlikningen finner du her.

Det rimeligste tilbudet fikk vi fra Bærum Kommunale Kurssenter, som krevde 990 kroner for båtførerprøven – inkludert et eksamensgebyr på 200 kroner. Arbeidernes Opplysningsforbund (AOF) i Trondheim krevde godt over det dobbelte: 2.550 kroner.

Dyr fjernundervisning

Litt billigere enn AOF i Trondheim er NKS. NKS tilbyr Båtførerprøven i form av fjernundervisning til 1.730 kroner – en av de stiveste prisene i markedet. De 1.730 kronene inkluderer heller ikke selve prøven – den må du for egen regning avlegge et annet sted.

Ta båtførerprøven på Internett

Aftenskolen lanserte nylig et tilbud om å ta Båtførerprøven på Internett. Både undervisningen og prøven er 100 prosent nettbasert. Tilbudet er landsdekkende og prisen er gunstig: 1.150 kroner skal Aftenskolen ha for Båtførerbeviset.

Rabatter

Flere tilbydere av maritim kompetanse opererer også med ulike rabattordninger. Båtforeninger gir stort sett prisavslag til sine medlemmer. Likeledes gir aktører tilknyttet Foreningen Norske Båtskoler 15 prosent rabatt til medlemmer i Redningsselskapet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ta en telefon

Når du skal velge skole er det viktig ikke å stirre seg blind på pris. For i følge Sjøfartsdirektoratet er også kvaliteten varierende.

I retningslinjene til arrangøren av Båtførerprøven heter det at ”kursleder må ha nautisk kompetanse og erfaring i bruk av fritidsbåt, og bør ha en viss pedagogisk erfaring.” Med så diffuse retningslinjer er kvalitetsforskjeller neppe til å unngå.

- Ideelt sett skulle alle skoler vært like gode, mener Tore Kamfjord i Sjøfartsdirektoratet.

Likevel mener han det opplagt finnes variasjoner i tilbudet.

- Ta gjerne en telefon til arrangøren hvis du er i tvil om kvaliteten, avslutter Kamfjord.

Relaterte artikler

  • Båtførerbeviset – Sertifikatet du ikke trenger?

  • Båtførerprøven - Test deg selv

  • Slik reduserer du forsikringspremien

  • Leie av båt, ikke for de uinnvidde