Store prisforskjeller, liten forskjell

Vi har testet ni forskjellige lyspærer, og resultatene for de dyreste pærene er nedslående.

Vårt råd til deg som forbruker er krystallklart: Ikke kjøp de dyreste lyspærene, de gir deg ikke noe bedre lys - og det eneste du oppnår er å irritere på deg en masse bilister som tror at du kjører rundt med fjernlyset tent.

For uansett hvor mye bedre produsentene sier at deres nye lamper er, forblir halogen for alltid halogen.

Vanlig H4 er mer enn bra nok

Vi målte lysstyrken på de ulike pærene ved tretti og ved femti meter, på en mørk landevei - og forskjellen mellom de rimelige standardpærene og de dyrere pærene som er designet for å gi et hvitere lys er minimal. Og det til tross for at sistnevnte kategori lyspærer koster nesten tre ganger så mye som en standard H4 pære. På en Philips Halogen H4 målte vi nemlig en EV på 12,5 ved tretti meter, mot 11,9 for Philips BlueVision - som er markedets dyreste H4 pære, med en veiledende pris på 184 kroner - per pære.

Mellomklassen

Unntaket er mellomklassen som gir hvitere lys, og som samtidig skal gi 30 prosent mer lys enn en standard pære. Vår test viste med tydelighet at disse pærene ga bedre lys både ved tretti og ved femti meter enn tilsvarende standardpærer. Ikke er slike pærer spesielt mye dyrere enn standardpærer heller.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Derfor kan den ekstra utgiften lønne seg - rett og slett fordi lysstrålen på nærlys når noe lengre enn hva lysstrålen gjør ved konvensjonelle H4 pærer.

Testvinnerne

  • Testvinner standard H4: Philips Halogen H4

  • Testvinner mellomklasse (+30%): GE MegaLight

  • Testvinner toppklasse (Blå): GE SuperBlue
  • Relaterte saker

  • Slik skifter du lyspærene

  • Hvordan få mer lys i høstmørket

  • Se og bli sett